Sógor Csaba EP-képviselő Brüsszelben vonta kérdőre a román államfőt

2008-02-01

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az amerikai The German Marshall Fund január 31-én megtartott brüsszeli beszélgető estjén tisztázó kérdéseket tett fel az esemény meghívottjának, Traian Bãsescu román elnöknek, aki többek között a délkelet-európai helyzettel kapcsolatos román álláspontot ismertette.


Előadásában az államfő kifejtette: „a legnagyobb figyelemmel kell követnünk a koszovói helyzetet, ami teljesen átértelmezheti a nemzeti kisebbségek területi követeléseit. A politikusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a közösségi jogok elismerése ellentmond az európai és nemzetközi standardoknak, és kockázatos precedenst jelenthet". Bãsescu nyíltan kisebbségellenes kijelentésére reagálva Sógor Csaba megkérdezte: "Elnök úr, amikor ön veszélyről beszél, a romániai magyar kisebbségre is gondol?”


Bãsescu válasza szerint Románia alkotmánya és intézményei védik az országban élő kisebbségeket, ezért ő nem fél a magyar kisebbségtől. Koszovó precedense nem Románia belügyeire, hanem a Romániát környező országokra lesz kihatása. "Kollektív jogokról beszélni nevetséges" - ismételte meg Bãsescu.


Sógor Csaba EP-képviselő az államelnök nyilatkozatára reagálva rákérdezett arra, hogy mi a véleménye a Finnországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában érvényben levő kollektív kisebbségi jogokról. A „hagyományos” román hivatalos álláspontot képviselve Bãsescu elmondta: „akkor fogok gratulálni ezeknek az országoknak, amikor elérik Románia szintjét kisebbségvédelem terén". "Várható válaszok voltak" - összegezett Sógor Csaba EP-képviselő.