A Magyar Köztársaság elnöke közvetítő és egységesítő erő legyen a Kárpát-medencei magyarság számára

2008-03-29

Az RMDSZ két európai parlamenti képviselője is részt vett azon a Sándor palotában megtartott tanácskozáson, amelyre Sólyom László köztársasági elnök a határon túli magyar közösségek EP-képviselőit, valamint a magyarországi pártok EP-frakcióvezetőit hívta meg.


A Magyar Köztársasági elnök a találkozón a magyar EP-képviselők tevékenységéről, legfontosabb jövőbeli terveiről, valamint arról érdeklődött, köztársasági elnökként hogyan támogathatná a Kárpát-medencei magyarság brüsszeli képviselőinek munkáját.
        „Az Európai Parlamentben az RMDSZ 18 éves munkáját szeretnénk folytatni. Az általános nemzetpoltikai kérdésekben, valamint az autonómia megvalósításáért való törrekvéseinkben továbbra is következetesen azt kívánjuk képviselni, amit 18 évvel ezelőtt elkezdtünk. Az Európai Parlament ennek a munkának egy igen fontos szintje” - hangsúlyozta hozzászólásában Winkler Gyula EP-képviselő, aki a továbbiakban azt is hozzátette, itthon nem feledkezhetünk meg a törekvéseinkben fontos szerepet betöltő gazdasági alapokról sem, arról, hogy az RMDSZ Románia gazdasági-fejlesztési régióinak átrajzolását ösztönzi, és konkrét tervet is javasolt már ennek megvalósítsására.

„Ehhez az Európai Parlament támogatása is szükséges, és az is segítség számunkra, ha a magyar államfő is szót emel ennek érdekében. A határmenti régiók minél szorosabb együttműkése Románia és Magyarország számára is fontos” - mondta Winkler, aki megköszönte Sólyom Lászlónak azt a kijelentését is, miszerint kulcsfontosságú, hogy a novemberben esedékes romániai parlamenti választásokon a magyarság megőrizze képviseletét a törvényhozásban.


Sógor Csaba EP-képviselő Sólyom László azon felvetésére válaszolt, hogy a Kárpát-medencei magyarság képviselői soha nem lesznek ilyen szép létszámban Brüsszelben, mint jelenleg. „Ha a Kárpát-medencei magyar közösségek 2009-ben hozni tudják azt a részvételi arányt, amelyet a romániai magyarság 2007-ben, akkor megmaradhatunk ilyen szép létszámban Brüsszelben” - mutatott rá Sógor Csaba, aki azt is elmondta a Magyar Köztársaság elnökének, hogy szükség volna egy olyan egységes európai rendezőelvre, és közös tervekre is, amelyek az európai őshonos kisebbségek és az új bevándorlók specifikus problémáit figyelembe veszik.

Közös terveket kell alkotni ugyanakkor a környezetvédelem, a nagycsaládosok valamint a romák kérdésében is, hiszen ezek olyan problémák, amelyek a többségi európai társadalmakat is érintik. „Közös európai frontot kell alkotnunk ezekben a kérdésekben Brüsszelben, mert azt sem téveszthetjük szem elől, hogy a kisebbségi ügyek megoldása jobbára attól is függ, hogyan tudjuk tálalni ezeket” - szögezte le Sógor Csaba. Az EP-képviselő azzal zárta hozzászólását, szerinte igen nagy szükség van arra, hogy olykor széthúzó és megosztott Kárpát-medencei magyarság ügyeiben a Magyar Köztársaság elnöke közvetítő és egységesítő szerepet töltsön be.