Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselők közös kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz

2008-04-22

Már a múlt havi magyarellenes megnyilvánulások és a március15-i kolozsvári magyarverések után Sógor Csaba európai parlamenti képviselő felhívta az európai döntéshozók figyelmét nacionalizmus újabb térhódítására. Az elmúlt heti események után a két RMDSZ-es EP-képviselő közös, írásbeli kérdést küldött át az Európai Bizottságnak.


Kisebbségvédelem a Kárpát-medencében

Jogos a vád, hogy miközben síkra szállunk az emberi és kisebbségi jogokért a világ bármely részén, az Európai Unió területén vannak még megoldatlan ügyeink.

Az utóbbi időben Kolozsvárról több magyarellenes cselekedetet jeleztek:

– március 15-én eszméletlenre vertek egy, a magyar 1848-as forradalom évfordulójára szervezett ünnepségre igyekvő, 17 éves magyar fiatalt.

– március 26. és 27-én, magyar- és zsidóellenes, fenyegető feliratok jelentek meg a belváros különböző épületein.

– az április 18-ról 19-re virradó éjszakán ismeretlenek bántalmaztak három fiatalembert. A tettesek "bozgornak", azaz hazátlannak nevezték áldozataikat.

– április 20-án éjszaka egy 20 év körüli fiatalember két magyarul beszélő egyetemista leányt ütött meg.

A Kárpát-medence régióiban is kialakulhattak volna a jugoszláviaihoz hasonló polgárháborús állapotok. Romániában pozitív forgatókönyvek érvényesültek: az 1990 véres tavaszán gerjesztett etnikai feszültségek feloldásához az utcán letámadott magyarság a parlamentáris demokrácia eszközeit választotta. Erőszak helyett a törvényhozási és az önkormányzati munka eszközeit használta jogai védelméért.

Fennáll a veszély, hogy újból előretör a Kárpát-medencében az ultranacionalizmus. Az uszító és bántalmazó magatartás provokációt jelent a kisebbségek és mindazok számára, akik a békés együttélés folytatásában érdekeltek.

A magyarellenes megnyilvánulások újabb térhódítása miatt aggódunk.

Kérdezzük a Bizottságot, milyen eszközökkel kíván fellépni a konkrét esetekkel szemben, illetve a hasonló jelenségek megelőzése és megakadályozása érdekében?