Az oktatásban rejlik a fiatal kutatók versenyképessége

2011-02-07

Sógor Csaba részt vett egy, a European Training Foundation által szervezett beszélgetésen. A torinói székhelyű ügynökség azért jött létre, hogy munkájával hozzájáruljon az EU-s tagállamokkal partnerségben lévő országok oktatási és továbbképzési rendszereinek fejlesztéséhez. Eddigi eredményeiket egy kiállítás keretében 2011. február 2-4. között mutatták be az Európai Parlamentben, amelyen az EU mintegy harminc ügynöksége képviseltette magát.


A beszélgetést az Oktatás, üzlet és innováció a növekedésért és munkahelyekért címmel tartották. Sógor Csaba EP-képviselő mellett jelen volt Massimiliana Carello, a torinói H2politO feltaláló diákcsapat professzora, Lars Williams, a Nordic Food Lab kutatócsoportjának vezetője, Ronald de Bruin, a European Institute of Innovation and Technology (EIT) igazgatója, valamint Madlen Serban, az ETF igazgatója.

Az esemény keretében a Politecnico di Torino diákjai ‘Driving 1 538 km/L’ címmel bemutatták saját fejlesztésű hidrogénnel működő versenyautó prototípusukat, amely környezetbarát működéssel nagy teljesítményre képes. A találmány a 2010-es Shell Eco-Marathon versenyen két díjat is kapott.Sógor Csaba a találkozó során kiemelte: globális szinten is kimagaslóan fontos a fiatal kutatók versenyképességének fenntartása, amelynek kizárólagos feltételei az oktatásban rejlenek. Az erdélyi magyar képviselő kihangsúlyozta, ezeknek a fiataloknak a sikere is bizonyíték arra, hogy az innováció és a kreatív megoldások támogatása elengedhetetlen. -Az Európai Unió kiváló lehetőségeket nyújt ezen a területen, elég például a nagy népszerűségnek örvendő Erasmus és Erasmus Mundus csereprogramokra gondolni, vagy a nemrég megrendezett Európai Innovációs Fórumra, amely fiatal kutatóknak, feltalálóknak nyújtott bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget – fejtette ki Sógor Csaba.

Az EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatás megfelelő feltételeinek biztosítása  mellett nagyon fontos kihívást jelent a munkahely-teremtés is. Ronald de Bruin feltette a kérdést, hogy milyen lehetőségek állnak a jól felkészült pályakezdők előtt a jelenlegi kemény munkapiaci versenyben? Az erdélyi magyar képviselő megemlítette az Európa 2020 stratégiát, amelynek célja, hogy az EU az elkövetkezendő évtizedben egy innovatív, fenntartható és szociálisan befogadó gazdasággá váljon, hatékony megoldásokat találva a munkanélküliség problémáira.