A határokon átnyúló egészségügyi ellátásra szoruló betegek jogait erősíti az új EU-s irányelv

2011-01-19

Az Európai Parlament (EP) idei első, januári plenáris ülésén, Strasbourgban, a képviselők módosításokkal fogadták el az Európai Unió Tanácsának (Consilium) álláspontját "A határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló irányelv"-re (direktíva) vonatkozóan. A dokumentum kidolgozása 2005-ben kezdődött; elfogadása a Lisszaboni Szerződés érvénybe lépése nyomán közös, EP-s és Tanácsi döntés tárgyát képezte.

 

Az irányelv lehetővé teszi és biztosítja a beteg, uniós polgárok számára a határon túli gyógyítást, bár ellenzi a gyógyturizmust. A közhiedelem ellenére a direktíva rendelkezései nem veszélyeztetik a tagállamok egészségügyi szolgáltatásait és társadalombiztosítási rendszereiket sem - ezek működtetésének szabályai ugyanis a tagállamok hatáskörében maradnak.

A visszatérítések nagyságrendje az irányelv hatályba lépése után is a beteg saját országának egészségügyi rendszerében érvényes szabályoktól függ, és a tagállamok kizárólagos kompetenciája marad az igénybe vehető szolgáltatások meghatározása is. Speciális kezelések vagy minimum egy éjszakai kórházi kezelés szükségessége esetén az egészségügyi hatóságok visszafizetési feltételként szabhatják meg a kö