Nagy a politikai döntéshozók felelősségének súlya

2010-02-05

Sógor Csaba erdélyi magyar képviselő az Európai Parlament (EP) három tagú küldöttségének tagjaként Washingtonban részt vett az idén február 4-5-én immár 58. alkalommal megrendezett Amerikai Nemzeti Ima-reggeli eseménysorozaton.


Az eredetileg Eisenhower elnök által 1953-ban alapított rendezvény nagyszabású, nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: 180 országból mintegy 3800 meghívott személyiség vett részt, többek között Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Joe Bieden alelnök, Bill  Clinton volt amerikai elnök, illetve José Luis Rodriguez Zapatero, az Európai Unió soros elnökségét biztosító Spanyolország miniszterelnöke is.

A szervező amerikai szenátorok célja az volt, hogy a rendezvénysorozat által lelki támasztékot nyújtsanak súlyos döntések meghozatalában.

Hozzászólásában Barack Obama elnök arról beszélt, hogy a jelenlegi válságos időkben maga is többet imádkozik, de hozzáfűzte, hogy a probléma-megoldás nem jöhet kizárólag a kormány részéről : legalább ugyanolyan felelőssége van a civil társadalomnak is, mert néha a politikai viták hevében ásott árkokon éppen ezen alkalmakkor lehet enyhíteni.

Hillary Clinton külügyminiszter személyes hangvételű beszédében elmondta, hogy ő nagyon szigorú metodista családban nőtt fel. Vallásórákon tanulta meg, hogy a közélet hatalmas felelősséggel jár, mely próbára teszi az egyént.

Sógor Csabát valamennyi résztvevő személyes vallomása közül épp a Hillary Clinton asszonyé ragadta meg leginkább. A sok ezer ajándék közül ő egyet őriz különös gonddal, és gyakran forgatja is azt a kötetet, amely élete válságos helyzeteiben sokat segített neki. Egy érte imádkozó női csoporttól kapta: saját, lejegyzett imádságaikat tartalmazza.

- Személyes hangvételű eseménysorozat volt - nyilatkozta Sógor Csaba - a közéleti felelősséget a hit oldaláról közelítettük meg. Olyan pillanatokat éltünk át közösen, melyek rádöbbentettek: mindaz, ami bennünket az élet nehéz helyzeteiben összetart, bizton erősebb a széthúzó erőknél.