EP-s közmeghallgatás az EU drogprogramjáról

2010-12-09

Drogok - függőség és kereskedelem címmel Brüsszelben közmeghallgatást tartott folyó év december 8-án az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának (ENP) megbízásából az Állampolgári jogok, bel-és igazságügyi szakbizottság (LIBE). A meghívott szakértők az Európai Bizottság (EB), a Doppingellenes Világszervezet (WADA), különböző helyhatósági szervek, drogprevenciós civil szervezetek és érdekvédelmi egyesületek képviselői, valamint egyetemi oktatók soraiból kerültek ki.


A droghasználat, negatív társadalmi és szociális, valamint egészségügyi következményeivel együtt az Európai Unióban (EU) folyamatosan súlyosbodó, megoldásra váró problémát jelent. A politikai döntéshozók üdvözölték az EB és az EP együttműködési szándékát a jelenség kezelésében. Az EB novemberben közzétett drog-jelentése aggasztó adatokat tartalmaz. A világon összesen mintegy 25-30 millió kábítószeres él, az EU-ban pedig kb. 2 millió személy fecskendez be magának napi rendszerességgel kábítószert. Minden negyedik európai polgár kábítószer túladagolás áldozata, évente pedig 300 ezerrel nő a kábítószer-használat miatt AIDS-ben megbetegedettek száma. A tiltott droghasználatra vonatkozó nemzeti törvényhozások rendelkezései nagy hatással vannak nemcsak a közvetlenül szomszédos tagállamok, de a régió joggyakorlatára is, hiszen a megszorítások nem oldják meg a problémákat, csak földrajzilag távolabbi térségbe tolják, illetve növelik a törvénybe ütköző, tiltott cselekedetek számarányát. A készülő drogprevenciós és kábítószer-használat elleni európai modellt (ún. ALICE program) nagy körültekintéssel, fokozatosan fejlesztik, a nyugat-afrikai és a dél-amerikai államok közreműködésével. Az Unió költségvetése 600 millió eurót különített el e célra, ennek nagy részét a drogkereskedelem meghiúsítására fordítják, de nagy hangsúlyt fektetnek a dopping-ellenes, figyelemfelhívó kampányokra mindenféle sporttevékenységgel kapcsolatban is. A tervek szerint látható eredmény 2012 körül várható.
 
Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselőt az érdekelte, melyik két tagállam nem vesz részt a 25 országra lebontott csomagban. Jean- Michel BAER, az EB Kutatási Főigazgatóságának "Tudomány, Gazdaság és Társadalom" osztályának vezetője megerősítette, hogy az új tagállamok közül Románia és Bulgária gyakran résztvevői a konzorciumnak, de a döntés, hogy konkrétan miben vesz részt a két tagállam, koordinációs egyeztetés tárgyát képezi  a nemzeti ügynökségek hálózatán belül.