Sógor Csaba kezdeményezésére Brüsszelbe utaztak az idei Nemzetközi Magyar Matematika Verseny nyertesei

2010-11-18

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő ötlete alapján az idén tavasszal Szatmárnémetiben szervezett Nemzetközi Magyar Matematika Verseny nyertesei egy brüsszeli látogatás jutalmában részesültek. Az erdélyi magyar képviselő kollégáinak - a magyarországi Gál Kinga (Fideszes) és a szlovákiai Mászáros Alajos (MKP-s) EP-képviselők - segítségét kérte a terv megvalósításához.


A három magyar ajkú EP-képviselő közösen látta vendégül folyó év november 16-18 között a versenyen a legjobbaknak bizonyult diákokat, valamint az őket felkészítő tanárokat. A látogatók - felvidékiek, kárpátaljaiak, délvidékiek, magyarországi és erdélyi magyarok - betekintettek az Európai Parlament működési rendjébe, elbeszélgettek vendéglátóikkal, majd városnéző körútjuk alkalmával helyi specialitásokat, csokoládé-különlegességeket kóstoltak.

Sógor Csaba elmondta, azért kérte EP-képviselő kollégáinak segítségét a legjobb fiatal magyar matematikusok kiutaztatásához, mert együtt könnyebb tudatosítani a különböző országokból származó, magyar ajkú, tehetséges fiatalokban, hogy a műszaki pályák kiteljesülési lehetőségei mennyire ígéretesek, az Európai Unió területén bizonyos ágazataik pedig egyenesen siker-, illetve hiányszakmának minősülnek.

- Legjobban egy utazás, azaz személyes tapasztalat alapján győződhetnek meg erről a fiatalok, akik, ha a versenyen kívül is találkozhatnak, legalább erősíthetik a kialakult barátságokat, kapcsolataikat - nyilatkozta a képviselő