A párizsi békeszerződések nyilvánvalóan igazságtalanok

2010-11-11

A tekintélyes londoni kiadó, Haus Publishing (www.housepublisging.com), Makers of the Modern World - The peace conferences of 1919-1923 and their aftermath (Modern idők teremtői - Az 1919-1923-as békekonferenciák és következményeik) című, 32 kötetes kiadványát ismertette 2010. november 10-én az Európai Parlamentben.


A monumentális vállalkozást bemutató esemény védnöke Jill Evans, zöld párti, welszi képviselőasszony volt. A könyvsorozat kiadásának alapötletét egy, az 1919-1923-as párizsi béketárgyalások résztvevőit ábrázoló festmény adta.

Barbara Haus Schwepke, a Haus Publishing igazgatóasszonya volt a vállalkozás ötletgazdája. Az ő elképzelése szerint a világtörténelem ezen fontos korszakát sok szempontot és álláspontot felsorakoztatva, a békeszerződéseket aláíró 28 ország képviselőinek bemutatása révén ismerteti a sorozat. Külön kötet foglakozik a Népszövetség megalakításának történetével, illetve a békeszerződések és azok következményeinek összegező elemzésével. Az érintett országok küldötteinek tevékenységének és politikai pályafutásának leírása, illetve a naplójegyzeteikből és feljegyzéseikből válogatott idézetek alapján rajzolódik ki a mai valóságot is meghatározó négy év eseményeinek és döntéseinek elemzése. A kiadó figyelmeztetett: az egyes kötetetek tartalma ellentmond egymásnak, de ez a történelem sajátos jellegéből adódik.

A kiadványsorozat megjelentetése 2008 óta tart, és idén zárult le. A Modern Idők Teremtői valójában újszerű, komplex, olyan többrészes történelemkönyv, melynek kötetei külön-külön is maradandó élményt nyújtanak, egymástól függetlenül is olvashatóak. Tartalmukat a kiadó szerint "a jövőre vonatkozó kötelezettségvállalások és szabályok rendszerét megalapozó konferencia" küldötteinek munkájára alapozva írta meg a 26 tagú szerzőcsoport. Részletesen három kötetet mutattak be a szerzők: a Károlyi Mihály és Bethlen István portréja alapján megrajzolt, Magyarországra vonatkozót Sir Bryan Cartledge, a párizsi béke következményeit taglalót Alan Sharp professzor, valamint a Népszövetség megalakulását részletezőt Ruth Henig bárónő ismertette.

A Magyarországgal foglalkozó, Károlyi & Bethlen című kötet szerzője, Sir Bryan Cartledge, karrierdiplomata. Pontos és tárgyilagos expozéjával, az olvasói kérdésekre adott válaszainak meggyőző erejével, és a magyar kérdés iránti érzékenységével megnyerte a közönséget. Utóbb készségesen elfogadta a könyvismertető után kialakult beszélgetésben részt vevő Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő meghívását Erdélybe. - A párizsi békekonferenciák tervezeteit módosítások nélkül, változatlan formában fogadták el. Valamennyi érintett ország közül Magyarországot, valamennyi érintett közösség közül a magyart érte a legnagyobb veszteség. A következmények korrigálására a történelem az Unió révén adhat lehetőséget - nyilatkozta Sógor Csaba.

A képviselő megköszönte Sir Bryan Cartledge-nek, hogy az erdélyi magyar kisebbséget érintő kötettel májusban otthon is megismerkedhet majd az olvasóközönség.
......................................................................................................................................................

A festményen balról jobbra, ülő sorban: Signor Orlando (Olaszország); Robert Lansing, Woodrow Wilson elnök (Egyesült Államok); Georges Clemenceau (Franciaország); David Lloyd George, Andrew Bonar Law, Arthur J Balfour (Nagybritannia).

Balról jobbra, álló sorban : Paul Hymans (Belgium); Eleftherios Venizelas (Görögország); Feisal Emír ( Hasemita Királyság); W.F. Massey (Új-Zéland); Jan Smuts generális (Dél-Afrika); E. M. House ezredes (Egyesült Államok); Louis Batha (Dél-Afrika); Saionji herceg (Japán); W. M. Hughes (Ausztrália); Sir Robert Barden (Kanada); G. N. Barnes (Nagybritannia); Ignacy Paderewski (Lengyelország).