A mesterszakácsok páneurópai szervezete a kistermelők és a helyes táplálkozás védelmét kéri az EP-től

2010-11-09

A mesterszakácsok Nemzetközi Szakácssapka (www.euro-toques.org) elnevezésű, pán-európai szervezete 2010. november 9-én rendkívüli ülésre hívta meg az Európai Parlament mezőgazdasági szakbizottságának tagjait, illetve az egészséges táplálkozás kultúrája iránt érdeklődő képviselőket.


A szervezők célja az volt, hogy a hagyományos termelési módok megőrzése érdekében kérjék az EP képviselők segítségét az Európai Unió higiéniai és a táplálkozásbiztonsági rendelkezéseinek mérséklésében. Ezek annyira szigorúak, hogy a tagországok nagy többségében - különösen az új tagországokban – veszélyeztetik a kistermelők tevékenységét.

A téma aktualitását az EP által idén elfogadott jelentés biztosította, mely a minőségi élelmiszerek címkézési normáit szabályozza. A mesterszakácsok egyesülete azt szorgalmazta, hogy a döntéshozók segítsék az európai konyhaművészeti hagyomány maradéktalan megőrzését azáltal, hogy könnyítsék meg a kis- és háztáji termelők termékeinek értékesítését, és fogadjanak el mielőbb egy, az európai termékek származását garantáló minőség-logót. A szervezet érvelése szerint a mesterszakács a kapcsolattartó a kistermelő és a tudatosan, felelősen fogyasztó EU polgár között; kreativitásával pedig segíti az olcsóbb, de az egészségre káros hatású gyorsétkeztetés kiküszöbölését.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő hozzászólásában a helyi vagy regionális termékek maradéktalan felhasználását és értékesítését, a kis- és háztáji termelők érdekeinek védelmét, és az erdélyi magyar szakácsok páneurópai szervezethez való csatlakozását szorgalmazta. - Az étkezési kultúra meghatározza az életvitelt, mert befolyásolja legnagyobb értékünket, az egészségünket. Meg kell tanítanunk a gyerekeinket magyaros, erdélyi ízeink megbecsülésére, tovább kell tudjuk adni nekik az örökségünket: a nagyszülők által ismert házi titkokat, sütés-főzési, illetve fűszerezési- és tartósítási technikákat is.

Az EP valamennyi frakciójának képviseletében felszólaló, jelen lévő képviselők egyetértettek abban, hogy legfontosabb, közös feladatuk az európai táplálkozási biztonság hosszú távú megteremtése. Ennek érdekében többen hangsúlyozták, hogy a közétkeztetési szabályok érvényessége alól a gyors-étkeztető multinacionális cégek sem képezhetnek kivételt.

- Jogunk és kötelességünk az európai mezőgazdaság, a minőségi termékek védelme. Időigényes a főzés, a házi készítésű termékek előállítása, de megéri - összegezett Sógor Csaba.