A bővítés dilemmája - elégségesek-e a koppenhágai kritériumok?

2010-04-17

Kihelyezett választmányi ülését tartotta Kassán, folyó év április 15-16-án az Európai Néppárt (ENP) Európai Parlamenti Képviselőcsoportja.


Az ülésszakon a résztvevők két témát vitattak meg: "A gazdasági és pénzügyi krízis hatása az Európai Unióra - elemzési perspektívák hosszú- és rövidtávon", valamint "A bővítési folyamat - elégségesek-e a koppenhágai kritériumok?" Az eseményen az RMDSZ-t Sógor Csaba képviselte.

Felszólalásában az erdélyi magyar EP képviselő utalt a koppenhágai kritériumok lényegére. Arra figyelmeztetett, hogy az Unió a 90-es évek elején vállalta ugyan, hogy a jelöltek felkészültségét a kritériumok mentén, bár szubjektív mércéje szerint vizsgálja majd, mégis a csatlakozási tárgyalások megkezdésének alapfeltételéül szabta a politikai és a gazdasági kritériumokat a közösséghez csatlakozni kívánó kelet-európai államok számára.

- A politikai feltétel teljesítése azt jelenti - emlékezetett a képviselő - van stabil demokratikus intézményrendszer, az emberi és kisebbségi jogok érvényesülésnek, és ezek védelme is létezik csatlakozni kívánó országban. A gazdasági kritériumoknak akkor felel meg a tagjelölt, ha helytáll az uniós versenyben, és működőképes a piacgazdasága.

Sógor Csaba kifejtette, hogy véleménye szerint a most csatlakozni kívánó országok azért nem veszik valóban komolyan a koppenhágai kritériumokat, mert azt látják, hogy a már csatlakozott országok sem tartják be azokat maradéktalanul. A képviselő ezért azt javasolta, ha az ENP valóban hiteles, vezető politikai erő akar maradni, és jó péld ute;kat akar felmutatni, akkor érdemben is segítenie kell a koppenhágai kritériumok maradéktalan tiszteletben tartását valamennyi tagállamban. Például a házigazda Szlovákiát abban, hogy nyelvtörvény helyett kisebbségvédelmet biztosítson polgárainak.

- Ne feledjük, a koppenhágai kritériumok teljesítése egyben válságmegoldó eszköznek  tekinthető, nemcsak gazdasági, hanem szociális és morális vonatkozásban is. A kisebbségi kérdés kezelése is ehhez tartozik, és mint ilyen, óriási kihívás az ENP számára - mondotta az RMDSZ-es képviselő.