Nem számít a kockázat mértéke?

2010-04-22

A cianidos bányászati technológiák alkalmazásának tilalmával kapcsolatos vita szerepelt utolsó napirendi pontként az Európai Parlament áprilisi plenáris ülésén. Az Európai Bizottság részéről szóbeli választ igénylő kérdés kapcsán folytatott vitában a képviselők a EU környezetvédelmi jogszabályaira és a víz-keretirányelvre hivatkozva a cianid aranybányászatban történő teljes betiltását szorgalmazták.


A témáért felelős Janez Potocnik, környezetvédelmi EU biztost távollétében Cecilia Malmström uniós belügyekért felelős biztos asszony helyettesítette.

A felszólaló képviselők között többségben voltak azok, akik a cianid bányászati célú felhasználásának betiltását szorgalmazták. Szinte az összes frakció támogatásáról biztosította Áder János fideszes néppárti képviselőt, a kérdés egyik kezdeményezőjét.

A román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) képviselői azonban túlzásnak nevezték a cián alapú bányászat teljes betiltását, állítva, hogy megfelelő ellenőrzés mellett lehetséges és szükséges a technológia használata, az arany kitermeléséből származó haszon pedig felülmúlja az ezért vállalt kockázatot.

Felszólalásában Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kifejtette, hogy a kérdés túlmutat a környezetvédelmi szempontokon, a szennyezés ugyanis veszélyeztetheti a lakosság egészségét. Ez a tény ellentmond az Alapjogi Charta 35. cikkében foglaltaknak, miszerint az uniós polgárok magas szintű egészségvédelemre jogosultak. Az erdélyi képviselő szerint ebben a kérdésben fölösleges a kockázatot méricskélni, hiszen ha a legkisebb esély van arra, hogy a polgárok egészsége veszélyben forog, értelmét veszti minden politikai eszmefuttatás, mert a hatóságoknak fel kell lépniük a potenciális szennyező ellen.

A vita végén Malmström biztos asszony az Európai Bizottság álláspontját tolmácsolva a hatályban lévő jogszabályokra hivatkozott, és hangsúlyozta, hogy az általa képviselt intézmény nem tervezi a cianidos bányászat betiltását, mert a technológiának egyelőre nincs alternatívája. Ígéretet tett azonban arra, hogy a Bizottság folyamatosan nyomon követi a fejleményeket, és amint a kutatások eredményeként lehetőség lesz a ma ismert alternatív módszereknél olcsóbb, hasonlóan eredményes cián-mentes technológia alkalmazására, ajánlani fogja azt a tagállamoknak.