Nemzetünk gyásznapjáról az Európai Parlamentben

2010-10-07

A 13 aradi vértanú nekünk magyaroknak az örökös szabadságvágyat, a magyar nemzet egységét, a nemzetek közti megbékélést és szolidaritást is szimbolizálja – többek között erre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament mini-plenáris ülésén, amelyet október 6.-án és 7.-én Brüsszelben tartanak.


Október 6.-a a magyarok számára egy olyan évforduló, amely nem szorul magyarázatra. Százhatvanegy évvel ezelőtt a 13 honvédtábornok emberfeletti bátorsággal nézett szembe a rájuk kimért ítélettel, a kivégzéssel.  Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő a magyarok történelmének egyik legfontosabb momentumáról, egy nemzet gyásznapjáról az Európai Parlament mini-plenáris ülésén is beszélt.

A felszólalás teljes szövege alább olvasható:

„A mai nap, október hatodika fontos dátum a magyar nép történelmében. Ezelőtt több, mint másfél évszázadddal ugyanis a magyar forradalmárok az akkor egész Európában éledező új alapvető értékek, a szabadság, egyenlőség, testvériség szellemében Európa két legerősebb hadserege ellen vették fel a harcot. A levert szabadságharc 13 tábornokát ezen a napon végezték ki a ma Románia területén lévő Aradon. A magyar nép szabadságvágya azonban a huszadik század elnyomó rendszere, a kommunizmus ellen sem ismert korlátokat, ahogyan az 1956-os események ezt kiválóan megmutatták. A 13 aradi vértanú – melyek közül csak négy volt magyar, bizonyítva az egyetemes értékek nemzetekfelettiségét – nekünk magyaroknak ezt szimbolizálja, az örökös szabadságvágyat, a magyar nemzet egységét, de a nemzetek közti megbékélést és szolidaritást is.”