A Dalai Láma megbízottjaival tárgyalt Sógor Csaba

2010-06-03

Õszentsége a Dalai Láma követeit fogadta Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő  június 3-án, Brüsszelben. A magas rangú egyházi vezető Nyugat-európai és európai uniós érdekképviseleti irodájának munkatársa, Tashi Wangdiaug, valamint a száműzetésben tevékenykedő tibeti parlament szóvivője, Penpa Tsering urak Õszentsége üzenetét közvetítették.


A megbeszélés tárgya az általános világpolitikai helyzet áttekintése és - ennek függvényében - a tibeti jelen sajátos politikai, társadalmi és szociális vonatkozásainak elemzése volt. 

- Meghívottjaim beszámolója révén sikerült számba venni, és segítségükkel megtervezni, mit tehetünk konkrétan Tibetért - nyilatkozta Sógor Csaba.

- Az erdélyi magyar közösség helyzetéből adódó párhuzam kézenfekvő a tibeti és a magyar ügy között: ahogy a mi megkérdezésünk, érdekeink számbavétele nélkül nem cselekszik, és nem dönt a mindenkori magyar kormány, ugyanúgy mi, a tibetiek ügye iránt elkötelezettséget érző döntéshozók sem kellene az érintett tibetiek megkérdezése és konzultálása nélkül lobbizzunk az ő érdekükben.

Sógor Csaba a többség és a kisebbség közötti viszony általános értelmezése kapcsán hangsúlyozta meggyőződését, miszerint a többséget békés úton kell rávenni, hogy a kisebbségek jogainak, valamint területi autonómiájának a megadása nem csupán az illető kisebbségeket megillető jog, de az ország politikai biztonságát és gazdasági fejlődését szavatoló eszköz is egyben.

A Dalai Láma Õszentségének képviselői arra kérték Sógor Csabát, továbbra is tájékoztassa a kínai hatóságokat, és politikai kapcsolatrendszere révén segítsen megértetni velük, hogy a tibetiek ugyanazt akarják, mint az Európai Unióban a békés szándékú kisebbségi közösségek: ügyük és jogaik tiszteletben tartását.