Párhuzamok a tibeti és erdélyi autonómia között - Együttes ülést tartott az EP-ben a Nemzeti Kisebbségügyi és a Tibet Intergroup

2008-05-25

Az Európai Parlament múlt heti strassbourgi plenáris ülésszaka alkalmával együttes ülést tartott a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup és a Tibet Intergroup, ahol a részt vevők megtárgyalták a széles körű tibeti autonómia lehetőségeit.


Az ülésen részt vett Wangpo Bashi, az emigráns tibeti kormány és a Dalai Láma párizsi képviseletének vezetője, aki elmondta, hogy a tibeti nép nem függetlenségre, hanem egy valóban tartalmas politikai autonómiára törekszik Kína területi integritásának tiszteletben tartásával.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki mindkét Intergroupnak tagja, felszólalásában párhuzamot vont a tibeti és az erdélyi magyar közösség helyzete között. „Történelme folyamán az erdélyi magyarság mindenféle helyzetben volt már: évszázadokig államalkotó többségi nemzet, majd valós autonómia élvezője, később formális, csak papíron létező autonómia alanya, jelenleg pedig, bár a kormánykoalíció tagja, semmilyen önrendelkezést nem biztosítanak számára.

Tapasztalatainkat szívesen megosztjuk tibeti sorstársainkkal és nagyon remélem, hogy a Tibeti-kérdés a Pekingi Olimpiai Játékok lejárta után is fontos marad. Napirenden kell tartanunk az autonómia témáját, legyen az a tibeti vagy az erdélyi magyar autonómia, ennek érdekében az Európai Parlamentben többek között kiállításokat, konferenciákat, megbeszéléseket szervezünk” – fejtette ki Sógor Csaba.