Erdélyi áldás Pécs főterére

2010-06-07

Június 5-én pedig ünnepélyes ökumenikus istentisztelet keretében avatták fel a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viselő Pécs főtereként ismert Széchenyi teret, amelynek kivitelezését egy gyergyószentmiklósi cég végezte.


A tér több közeli utcával együtt a pécsi EKF program beruházásai keretében, összesen mintegy kétmilliárd forintból újult meg. A projektet lebonyolító Bayer Centrum Kft. a gyergyószentmiklósi székhelyű Hurom Buda céget bízta meg a munkálatok elvégzésével. A székely mesteremberek főként a tér gránit járdalapjainak előkészítésével és elhelyezésével járultak hozzá Pécs központjának újjászületéséhez.

Az ökumenikus istentisztelet, amely az ünnepi átadás utolsó mozzanatát jelentette, a pécsi Pius templomban zajlott, ahol az erdélyi vállalkozó meghívására Böjte Csaba atya celebrált, szentbeszédet mondott Hajdó István nyugalmazott gyergyószentmiklósi fő esperes, majd Sógor Csaba erdélyi magyar európai parlamenti képviselő szólt az egybegyűltekhez.

Az RMDSZ-es képviselő a közös ünneplés szimbolikus fontosságát emelte ki, hiszen az elmúlt 90 év távlatában bebizonyosodott, hogy közös anyanyelvünk és kultúránk oly szoros kapocs, mely sokkal keményebb a Pécs főterén lefektetett gránitköveknél és képes megtartani a magyar nemzet összetartozását a Kárpát-medencében húzott határoktól függetlenül. Sógor kiemelte: örömmel tölti el, hogy Székelyföld is dolgozhatott Európa Kulturális fővárosáért.

Az ünnepi istentisztelet a marosvásárhelyi Mustármag egyesület fellépésével zárult, melynek diákszínjátszó csoportja az Élet a romok felett című népi rockoperát adta elő.