EU tematikájú erdélyi versenyek nyerteseit fogadta Winkler Gyula és Sógor Csaba

2010-09-28

Erdélyi magyar fiatalok csoportját fogadta az Európai Parlamentben Winkler Gyula és Sógor Csaba képviselő folyó év szeptember 27. és 29. között. A 47 fiatalból álló csapat tagjai az EU Tábor Karrier Express csapatvetélkedőjének, illetve a webEU Pályázatok.ro  on-line, Európai Uniós tematikájú versenyének tavalyi és idei nyertesei voltak.


A látogatás révén a fiataloknak alkalmuk nyílt arra, hogy élőben tapasztalhassák, hogyan működik az Európai Parlament. A webEU egyik próbája egyébként az Európa 2020 stratégia települési összetevőjének kidolgozása volt, éppen abban az időszakban, amikor az Európai Unió intézményei épp az Európa 2020 stratégiát készítették elő.

Az ifjú látogatóknak tartott előadásában Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, méltatta a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a köréje szerveződött különböző programok és kezdeményezések hasznosságát, hiszen a szervezet olyan tematikát kínál, amelynek révén a romániai magyar fiatalok részt vesznek az Európai Uniós folyamatokban. Winkler szójátékkal élve úgy fogalmazott: vigyük Európát Erdélybe, mutassuk meg Erdélyt Európában, hiszen egyaránt fontos az erdélyi szellemiséget megjeleníteni Európában, és ugyanakkor otthon ismertetni az európai realitásokat, valamint azt a következetes munkát, amelyet az RMDSZ politikusai Brüsszelben végeznek. Az RMDSZ európai parlamenti képviselői rendezvények, kiállítások, meghívottak révén több éve vonultatják fel erdélyi jellegzetességeinket, hagyományainkat, szellemiségünket. Négy évvel Románia EU csatlakozása után érdemes levonnunk a csatlakozás tanulságait, tájékoztatnunk kell a romániai magyarokat arról a tevékenységről, amelyet az RMDSZ az európai politikai színtéren végez, az EU-s intézmények, az Európai Parlament és az Európai Néppárt munkájáról - fogalmazott Winkler. Az EP-képviselő ismertette, hogy rövidesen létrejön az RMDSZ európai uniós információs hálózata, ennek kialakításában szerepet vállalnak a Szövetség EP-képviselői. A kezdeményezésnek remélhetőleg kiemelt partnere lesz a MIÉRT, az RMDSZ-el együttműködő ifjúsági szervezetek képviselőjeként.

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, örömmel üdvözölte a fiatal vendégeket az Európai Parlamentben, és elmondta, hogy véleménye szerint az ifjúságnak mennyire fontos megtapasztalnia azt, amiről elméletben tanult. - Az itt szerzett tapasztalatok az otthoni kihívásokra is választ adhatnak. Például Brüsszelben, de odahaza is, csakúgy, mint az RMDSZ-ben, nem erős egyéniségekre, hanem erős intézményrendszerre van szükség.

A képviselő a világválságról is beszélt. Kifejtette, hogy bebizonyosodott, a felkészült országokat, de a felkészült egyéneket is, kevésbé érintette.  Az élethossziglani tanulást Sógor Csaba ma már alapvető követelménynek nevezte, és hangsúlyozta, hogy az egyetemen szerzett tudás csak a kezdetet jelentheti egy életúton, majd az esélyegyenlőségről beszélt hallgatóságának. - Akkor van a fiataloknak esélye eligazodni a nagyvilágban, ha a szakmai tudás mellé nyelvek alapos ismerete is párosul. A jövő az egyeztetésről, az esélyteremtésről, nem szemben állva, hanem a békében és az együttműködésben van. Kiváló kiindulópont ehhez egy brüsszeli látogatás - összegezte az erdélyi magyar képviselő.

A webEU a Pályázatok.ro című honlapon hosszabb múltra visszatekintő online verseny. Fiatalokból álló csapatok vehettek részt, amelyek tagjai érdekeltek lakóterületük gazdasági-turisztikai fejlesztésében, kulturális gyarapodásában, illetve környezetük védelmében. A csapatok minden hétfőn megkapták feladataikat,, a próba teljesítésére két hét állt rendelkezésükre. Ezt követően a 3 fős zsűri értékelte a csapatok munkáját. Az értékelés, illetve a közönségszavazás alapján kerültek ki a nyertesek. A 4 időszakos próbán kívül a verseny részét képezte még 2 állandó próba is. A verseny célja a projekt-alapú gondolkodásmód népszerűsítése volt a romániai magyar fiatalok körében, tudásuk mélyítése az európai projekt-menedzsment terén, illetve olyan kreatív, életképes, kidolgozott ötletek generálása, amelyek majd az Európai Unió által támogatott projektek listájára kerülhetnek.

A másik verseny, amelynek nyertesei most Brüsszelbe látogattak, a 2010-es EU Tábor Karrier Expressz csapatvetélkedő volt. A játék behálózta az egész EU Tábort, a résztevők 6 csapatban mérték össze tudásukat és kreativitásukat. A vetélkedő újdonsága abban állt, hogy minden csapat egy-egy vállalkozást képviselt, melyek minél több camp-cash összegyűjtéséért küzdöttek. A vetélkedőbe a szervezőket, a meghívottakat, valamint az előadókat is bevonták.