NYILATKOZAT

2010-06-09

Mi, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselői, üdvözöljük az Európai Néppárt frakciójának közfelkiáltással meghozott döntését, hogy képviselőtársunkat, Tőkés Lászlót, az Európai Parlament alelnökének javasolja.


A FIDESZ delegációjának előzetes jelölése nyomán a parlament egyik fontos tisztségét romániai magyar töltheti be, ami újabb esélyt, lehetőséget teremt a romániai magyarság közösségi érdekeinek európai képviseletére.

A román néppárti delegáció számára megtisztelő, hogy a FIDESZ a magyar alelnöki tisztségre erdélyi politikust jelölt. A döntés román-magyar viszonylatban szimbólumértékű, az európai nyitottság és tolerancia szellemében született, hosszú távon pedig minden bizonnyal erősíteni fogja a magyar és a román együttműködést az Európai Néppárt kereteiben is.

Hangsúlyozzuk, hogy Tőkés László, a Magyar Összefogás listájának első helyezettje, jelölése és leendő tisztsége olyan eszközt jelentenek, amelyek által nagyobb hatékonysággal jeleníthetőek meg sajátos kisebbségi törekvéseink és az Európai Unió nemzeti kisebbségi közösségeinek jogairól rendelkező keretszabályozás ügye.

Az Európai Parlament plenáris ülésének szavazása még hátravan, de mi, megelőlegezve a pozitív döntést, ezúton is sok sikert kívánunk képviselőtársunk munkájához.

Sógor Csaba

Winkler Gyula

európai parlamenti képviselők (RMDSZ, ENP)