Az Európai Néppárt Válság Európában címmel tartotta kilencedik nyári egyetemét Budapesten

2010-09-20

Sógor Csaba : „A politikusok nem vállalhatnak csupán tűzoltó szerepet, inkább azt kell elérniük, hogy ne legyen tűz, ami eloltásra szorul”


Az Európai Néppárt (ENP) frakciója 2010. szeptember 16.-18. között, Budapesten tartotta kilencedik nyári egyetemét, amelynek témája  az általános válság körülményei között az Európai Unió előtt álló  kihívások elemzése volt.

Az ENP választmányának tagjai mellett az eseményen részt vettek különbözõ országok vezető politikusai, valamint szakemberei is.  A kerekasztal-beszélgetések során napi ügyeket, és hosszabb távú kérdéseket, illetve azok javasolt megoldásait vitatták meg. A gazdasági válság leküzdése, az éghajlatváltozás problémájának kezelése, munkahelyek teremtésének lehetőségei az Unióban, a szociális problémák orvoslása, valamint a közelmúlt franciaországi eseményeinek kapcsán a roma kérdés megoldásának szükségessége képezték  a fontosabb vitatémákat.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő jelen volt a rendezvényen . Az ő véleménye szerint a politikusoknak szükségük van arra, hogy az ilyen találkozók során mélyebb betekintést nyerjenek az Európai Unió legnagyobb kihívásaiba, és közösen gondolkodjanak a lehetséges orvoslási módokról.

„A politikusok nem vállalhatnak csupán tűzoltó szerepet. Nekik azt kell elérniük, hogy ne legyen tűz, ami eloltásra szorul. Olyan terveket és stratégiákat kell kidolgozniuk, amelyekkel az egyes kérdések tekintetében, még a problémák elmélyülése előtt, megoldhatnak, megoldhatunk bizonyos feladatokat” – mondta az erdélyi magyar  képviselõ a romák franciaországi kitoloncolása miatt kialakult feszültségek kapcsán.

Sógor Csaba szerint a politikusoknak a globális felmelegedés, a gazdasági válság, vagy éppen a munkanélküliség problémájától nem szabad szögesen elhatárolni a kisebbségi kérdést, hiszen ha szociális elégedetlenség, vagy népcsoportok közötti feszültség keletkezik, akkor kevesebb idő jut a globális problémák kezelésére.