Határozottan fel kell lépnünk az emberi jogok, a kisebbségi jogok területén is

2009-06-30

Az Európai Néppárt a héten Athénban tartja szokásos, évi rendszerességgel megszervezett, kihelyezett tanulmányi napjait. A mostani ülésszak különleges jelentőséggel bír, mert célja a hosszú távú tervezés, a 2009-2014-es periódus európai néppárti politikai stratégiájának megvitatása és rögzítése.


A résztvevő képviselők felszólalásaiban az Európai Unió (EU) előtt megoldásra váró nagy témák szerepeltek: a gazdasági válság jelenségének elemzése és mielőbbi orvoslása, a klímaváltozás okozta gazdasági és társadalmi kihívások megválaszolása, az EU energia-ellátásának folyamatos biztosítása.

Sógor Csaba RMDSZ-es néppárti képviselő mai felszólalása José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnökének, valamint Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnökének beszédéhez kapcsolódott. A képviselő azt hangsúlyozta, hogy a közelmúlt EU-s választásain nyertes frakció tagjaiként, képviselőtársaival együtt az Unió jövőjét meghatározó módon nemcsak a gazdaság, az energetikai források biztosításának, illetve a klímaváltozás kihívásainak kérdéseiben kell határozottan fellépniük, hanem az emberi jogok, a kisebbségi jogok területén is.

- Csakúgy, mint a roma-kérdésben immár körvonalazódó egységes európai álláspont szükségessége, sürgős tennivaló frakciónk számára a hagyományos nemzeti kisebbségek - és külön az új, bevándorló kisebbségek - esetében is a közös, uniós szintű stratégia kidolgozása.

Felszólalásában Sógor Csaba végezetül kitért a nagycsaládok hangsúlyozottabb védelmének szükségességére, és Európa jövőjének érdekében azt szorgalmazta, kezdeményezze az ENP az Európai Nagycsaládosok Napjának megszervezését figyelemkeltés céljából.