Ötven éves a tibeti demokrácia

2010-09-02

Az Indiában tartandó jubileumi ünnepségen Sógor Csaba EP-képviselő is részt vesz.


A világ különböző pontjairól érkeznek meghívottak arra az eseményre, amelyet Õszentsége a Dalai Láma a tibeti demokrácia 50. évfordulója alkalmából rendez. A jubileumi ünnepségre a kínaiak által lerombolt, majd Indiában újraépített Sera Jay Kolostorban kerül sor.
 
Tibet kínai 1959-es megszállását követően, az emigrációba kényszerült 14. Dalai Láma Indiában, Dharamszala városában telepedett le. Hosszú évtizedek óta autonómiáért, erőszakmentességért és békéért küzd Indiába menekült honfitársaival együtt, készül, és hisz a visszatérésben. Száműzetése után hamarosan felállította a Tibeti Nép Képviselőinek Gyűlését, amely parlamentként, havi rendszerességgel ülésezik, illetve létrehozta a Központi Tibeti Adminisztráció (KTI) nevű emigráns kormányt. A tibeti vezetők véleményét figyelembe véve, a Dalai Láma kidolgozta az eljövendő szabad és független Tibet alkotmányát, amelyet 1960. szeptember 2-án hirdetett ki.
 
Az alkotmány megszületésének 50. évfordulójára 2010. szeptember 2.-4. között nagyszabású rendezvénnyel emlékeznek Indiában, amelyen az emigráns tibeti kormány és a Tibet ügye mellett elkötelezett országok és nemzetközi szervezetek képviselői egyaránt jelen lesznek. Az ünnepségen részt vesz Sógor Csaba EP-képviselő is, aki az Európai Parlament Tibeti Munkacsoportja és az erdélyi magyar közösség nevében köszönti a Dalai Lámát.
 
A rendezvény szeptember 4-én zárul, miután a Dalai Láma látogatást tesz az indiai emigrációban élő tibeti közösségeknél és beszédet mond a Vallásszabadságért Nemzetközi Egyesület (International Association for Religious Freedom, IARF) kongresszusán.

Videó