Sógor Csaba felszólalása az Európai Néppárt június 24.-i frakcióülésén

2009-06-25

Az Európai Néppárt (ENP) mai frakció-ülésének fő napirendi pontja a képviselőcsoport 2009-2014 közötti tevékenységének áttekintése volt. A részvevő képviselők felszólalásaikban kitértek a közelmúlt kiváló választási eredményeire.


Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a frakció maga az Európai Unió hajtóerejének tekinthető, hiszen az ENP tagjai 19 országból származnak, és az Európai Parlament (EP) tagjainak 36%-át képezik. A felszólaló képviselők a frakció felelősségét hangsúlyozták az Európai Unió polgáraival, a választók elvárásaival szemben, és az Európai Bizottság (EB) elnökségének problematikájáról is értekeztek.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő felszólalásában Strasbourg város példájára utalva elmondta, hogy bármilyen költségesek is tisztelt ház ottani havi ülései, a város többnyelvű feliratai csakúgy, mint soknyelvűsége és szívélyes fogadó készsége olyan pozitív példák, melyek megnyugtathatják a többségieket: a kisebbségektől nem félni kell, hanem támogatni kell őket. Ezt az üzenetet hordozzák az APE - (Európai Parlamenti Képviselők Egyesülete) által szervezett, multikulturális és többnyelvű események is.

A képviselő kiemelte a Nemzeti Kisebbségi Intergroup tevékenységének fontosságát az elmúlt parlamenti ciklusban. E testület határozattervezetet dolgozott ki a hagyományos nemzeti, a roma, illetve az ún. új kisebbségi csoportok védelmére vonatkozóan az EU-ban. A dokumentumot nem sikerült elfogadtatni, habár a felsorolt kisebbségi csoportok az EU lakosságának közel ¼-ét képezik.

Sógor Csaba végezetül utalt az Európai Néppárt 10 pontos prioritásrendszerére, azaz az elkövetkező 5 éves EP-ciklus ciklus tevékenységének irányt szabó dekalógra, és leszögezte: "(...) a kisebbségi kérdés megfelelő kezelése ugyanolyan fontos, mint a gazdasági válság vagy a klímaváltozás okozta kihívások".