A koppenhágai kritériumok tiszteletben tartásával adósak bizonyos tagállamok

2009-09-09

Sógor Csaba RMDSZ-es európai képviselő az Európai Néppárt (ENP) politikai képzésközpontjának (Centre for Political Parliamentary Education and Training - CET ) meghívására nyugat-balkáni országokból érkező fiatal politológusok csoportjával találkozott az Európai Parlamentben. A CET-központ évente szervez az európai intézmények működését ismertető képzés-sorozatokat Brüsszelben.


A képviselő beszámolt a romániai Európai Uniós (EU) csatlakozási folyamat során tapasztalt társadalmi, szociális, politikai és gazdasági változásokról, illetve az ország viszonylag friss tagságának előnyeiről. Előadásában a politikai vonatkozásban szerzett tapasztalatok közül Sógor Csaba azt hangsúlyozta, hogy a kisebbségi jogok kodifikációja elengedhetetlen, még a csatlakozás előtt, csakúgy, mint az aláírt nemzetközi szerződésekben felvállalt kötelezettségek maradéktalan teljesítése, valamint a roma közösség problémáinak megoldását célzó intézkedések gyakorlatba ültetése.

Gazdasági szempontból fontos a különböző kifizetési ügynökségek időben történő megalapítása, tevékenységük akadálytalan működtetése, valamint az EU-konformitás feltételeinek megteremtése a termékek előállításában csakúgy, mint a belső piaci szabályok felállításában vagy az adórendszer átalakításában.

Környezetvédelmi szempontból is rengeteg volt a tennivaló, és a feladatok egy része csakis hosszú távon oldható meg. A képviselő kitért az ipari szennyezés csökkentésének fontosságára, és nyomatékosította a környezetbarát nevelés fontosságát is.

Írországra és Görögországra mint korábban csatlakozott, az Európai Uniós alapokat két igen különböző módon hasznosító példákra hivatkozott Sógor Csaba. Kifejtette, hogy az "átállás" évei sosem akadálymentesek, de az acquis communautaire gyakorlatba ültetése minden vonatkozásban meghozza végül gyümölcsét, annak ellenére, hogy végső soron az EU-ban sem tökéletes minden. - A kisebbségek szempontjából fontos elem, hogy sajnos kettős mérce alakult ki: a koppenhágai kritériumok tiszteletben tartását a régi tagállamoktól nem követelik meg - fejtette ki Sógor Csaba.