Brüsszelben bemutatták Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnökének önéletrajzi művét

2009-09-10

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Brüsszelben részt vett Wilfried Martens, az Európai Néppárt (ENP) elnökének Europa, I Struggle, I Overcome című angol nyelvű önéletrajzi kötetének ünnepélyes bemutatóján. A kiadvány előszavának szerzője Angela Merkel német kancellárasszony.


A szerző, volt belga miniszterelnök, neves politikus, szegény sorsú parasztcsaládból származik. Töretlen hite és ambíciója révén vált Európa, a néppárt meghatározó személyiségévé.

A Springer kiadó és a Centre for European Studies (CES) által megjelentetett kötet révén egyben Martens életműve előtt is tisztelegtek jelenlétükkel az európai intézmények vezető személyiségei  - többek között Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke és josé Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke. Méltatóinak szavaiból kiderült, Wilfried Martens legfőbb erényének a tárgyaló- és kompromisszumkészségét tekintik.

Barroso elnök laudációjában azt hangsúlyozta,  a flamand ajkú belga politikus példája azt bizonyítja mindenki sikeres emberré válhat, ha két alapvető, Európa számára fontos értéket tart szem előtt: a bizalmat és a szolidaritást.
- Ezen múlik Európa jövője, és ezen múlik a Kárpát-medencei magyarság jövője is - összegezett az előtte szólókkal egyetértve Sógor Csaba.