Az EP elnökének Szlovákia és az Európai Unió (EU) között kell egyeztetést vállalnia

2009-09-16

A kontinens egységéhez fűződő álmok kiteljesedésének tekinti megválasztását, fogalmazott Jerzy BUZEK, az Európai Parlament (EP) elnöke, mai strasbourgi székfoglaló beszédében. Az új házelnök ünnepélyes fogadalmat tett: a modern és erős, egyesült Európa érdekében az uniós tagállamok nagyköveteként fog tevékenykedni.


Felvetésére válaszolva, hozzászólásában Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő utalt a Szlovák Államnyelv érvénybe lépésének köszönhetően kialakult általános helyzetre, majd kifejtette, hogy az EP elnökének nem Szlovákia és Magyarország között kell egyeztetést vállalnia, hanem Szlovákia és az Európai Unió (EU) között. - Alapvető európai értékekből űznek gúnyt, aláirt es ratifikált szerződéseket, dokumentumokat vesznek semmibe - érvelt az erdélyi képviselő.

Jerzy Buzek Szilézia példáját említette, mint a történelem sodrában több országhoz is tartozott régiót. Sógor Csaba arra hívta fel képviselőtársainak figyelmét, hogy a magyar közösséget tíz országba szakította a történelem. Hálásak lehetünk az uniónak - ti. ezen országok közül hét már az EU területén van, ami azt jelenti: határok nélkül vagyunk, ismét együtt lehetünk.

Sógor Csaba rámutatott, hogy az Unión kívül rekedt területek közül Kárpátalja a legbeszédesebb példa az államnyelvek sorozatos, kényszerű elsajátítására. - Erdély, szülőföldem, Székelyföld is hasonló terület. Fontos, hogy ne csak kisebbségi biztosa legyen az EU-nak, hanem a mindennapi életben, a gyakorlatban, az európai értékek, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása is maradéktalan érvényesüljön - mondta a képviselő.