A kisebbségeknek joguk van ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat

2009-10-09

SÓGOR Csaba felszólalásai az Európai Parlament e heti plenáris ülésén


Elnök Úr!

Az ír referendum sikere - az európai gondolat sikere. Minek köszönhetően?

1. Az írek garanciákat kaptak, azaz a többség figyelembe vette a kisebbség óhaját. Az igazi demokrácia nem csupán a többség véleményének a megszavazása, hanem a kisebbség óhajainak figyelembe vétele is. Erre lenne szükség Európa kisebbségeinek védelme érdekében.

2. A siker másik oka abban rejlik, hogy az igent támogatók jobban kampányoltak, mint a múltkor, amikor a referendumot leszavazták. Az Unió nem a tagadások, hanem az igenek uniója.

3. És végül, nem utolsó sorban, a sikeres szavazásban a gazdasági válság is szerepet játszott: Írországra az Unión kívül Izland sorsa várt volna.

Válságban derül ki, hogy együtt erősebbek vagyunk, az összefogás és a szolidaritás jobb, mint az egymásnak feszülés.

Az Európai Parlament (EP) szerepe, idézem e ház elnökét: "ha kell, közvetíteni vitás felek, országok között". A Parlament ne csak a tűzoltás szerepét vállalja fel, hanem vegyen részt a tűz megelőzésében is. Fogadjon el, például, olyan kisebbségi kerettörvényt, mely garantálja a kisebbségek jogait. A kisebbségeknek joguk van ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Egy ilyen kerettörvény segít abban, hogy a kisebbségek ne legyenek kitéve kormányok, szélsőséges szervezetek kénye-kedvének, olyan jelenségeknek, mint a Szlovák Államnyelvtörvény, mely bünteti az anyanyelv használatát. Megengedhetetlen, hogy az Európai Unió területén kisebbségi szervezeteket tiltanak be, lefestik a kétnyelvű helységnévtáblákat, sz ute;lsőséges szervezetek kisebbségellenes, provokatív tüntetéseket szerveznek. Az EP szerepe olyan törvényhozás megvalósítása, többek között, mely védi az emberi jogokat, megakadályozza a diszkriminációt, garantálja, hogy a kisebbségek szülőföldjükön teljes értékű emberként élhessenek.

Köszönöm a figyelmet.