Napi kérdéssé tenni a magyar ügyet - Sógor Csaba a brüsszeli Jósika Miklós emlékünnepségen

2009-10-15

Sógor Csaba és Tőkés László erdélyi magyar európai parlamenti (EP) képviselők részvételével Brüsszelben ma tartották a 2009. évi Jósika Miklós emlékünnepélyt.


Az esemény színhelye a magyar Walter Scott-ként is emlegetett író-politikus brüsszeli háza, az otthona volt. Az alkalom különlegességét az 1849-es események 160. évfordulójára szerkesztett emlékműsor sajátos hangulatán kívül maguk a díszvendégek, illetve az általuk szerkesztett műsor jelentették: a három, Jósika Miklós nevét viselő iskola diákjai a tanáraik által készített szövegkönyv alapján közösen ismertették Jósika Miklós tevékenységét. Mindhárom Jósika Miklós nevét viselő iskola, az etédi, a napkori és a tordai is, az író-politikus életéből a saját helységükhöz kötődő eseményeket idézte fel.

A résztvevőket Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő köszöntötte:

" Néhány nap múlva, november 1-én lesz 150 éve annak, hogy itt, Brüsszelben, ebben a házban, báró Jósika Miklós vezetése alatt, központi iroda állíttatott fel az 1848/49-es események következtében üldözötté vált emigránsok számára. Az iroda célja az volt, hogy minden világlappal érintkezvén, napi kérdéssé tegye a magyar szabadság témáját, a MAGYAR ÜGYET, és ébren tartsa iránta az érdeklődést. Élénk tevékenységének azonban 1861 májusában pénzhiány miatt le kellett állnia.

Megtisztelő kötelességünknek teszünk eleget, mi választott erdélyi magyar európai parlame nti képviselők, amikor ugyanitt, Európa szívében, immár intézményes keretek között, továbbvihetjük ezt az érdekképviseleti örökséget, folytathatjuk a mindenkori magyar ügy védelmét. Mert 150 év múltán is van, miért küzdenünk: kisebbségi sorsba szorult honfitársainkért, önrendelkezési jogainkért, nyelvi szabadságjogainkért.  

Tisztelettel adózunk báró Jósika Miklós irodalmi alkotásain kívül közéleti tevékenységének is, csakúgy, mint említett civil társadalmi-érdekvédelmi kezdeményezésének. El kell mondanom, ezt a feladatot a brüsszeli magyarok, még Magyarország EU-s csatlakozása előtt, önkéntes alapon felvállalták.  Köszönet érte! Azért is, hogy volt kitől átvenni a stafétát, és hogy együtt folytathatjuk tovább!"