Felelősen értelmezni szabadságunkat

2009-12-03

Európai Ima-reggeli Brüsszelben


Brüsszelben, az Európai Parlamentben (EP), szerdán, december 2-án immár 12. alkalommal került sor a hagyományosan évente megszervezett, ünnepélyes Európai Ima-reggelire, melynek meghívottjai a keresztény hit iránt elkötelezett EP képviselők, az uniós tagállamok épp Brüsszelben tartózkodó politikusai és az uniós intézmények tisztviselői voltak.

Jerzy Buzek, a tisztelt ház elnöke vállalta az esemény védnökségét. André Rouvoet, holland miniszterelnök-helyettes a családvédelem, a szabadság és a kereszténység gyökereinek bibliai értelmezéséről tartott előadást. A politikus azt ecsetelte, miért és mennyire fontos a modern európai társadalmak számára visszatérni a szabadság és a kereszténység gyökereire.

A liturgiai keret bevezető részét előimádkozással Alojz Peterle, szlovéniai, befejező részét pedig - a 130. zsoltár felolvasásával, valamint záró imával - Sógor Csaba RMDSZ-es, néppárti képviselők biztosították.

Az erdélyi magyar képviselő a holland politikus felvetésére reagálva felszólalt az Európai Unió területén élő őshonos kisebbségek védelmében. - A kisebbségek szavára különösen figyelni kell - mondotta - nem elnémítani, hanem meghallgatni kell őket. Ez az a gesztus, amelyet elvárnak tőlünk, felelős döntéshozóktól, és amely egyedüli garanciája lehet a felelős szabadság megnyilvánulásának.

A programot Sógor Csaba szavai zárták: a képviselő anyanyelvén, magyarul mondta el a Miatyánkot.