Együtt a Szomszédok Európai Ünnepén - 2010. május 28

2010-02-03

Sógor Csaba felhívása a civil szervezetekhez és az önkormányzatokhoz


A polgárok első nagyszabású találkozója Európában

9 millió résztvevő a világ minden részében

1100 város és fogadó szervezet

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti felkéri az erdélyi magyar civil szervezeteket, hogy a helyi önkormányzatokkal együtt kapcsolódjanak be a Szomszédok Európai Ünnepe, vagy más nevén a Szomszédok összejövetele (European Neighbour’s Day) páneurópai rendezvénysorozatba. - Remélem, idéntől lesz erdélyi szomszédnap is. A mi falunapjaink városi változata lehetne ez, szimpatikus és hasznos akció. Közösségépítő ereje rajtunk múlik - nyilatkozta a képviselő, aki részvételi szándékát előre jelezte.

Rövid ismertetés

A Szomszédok Európai Ünnepe, vagy más nevén a Szomszédok összejövetele (European Neighbour’s Day) rendezvénysorozatot a Helyi Szolidaritás Európai Föderációja (European Federation of Local Solidarity – E.F.L.S.) nevű egyesület kezdeményezte Párizs egyik körzetében, 2000-ben. Az elmúlt tíz év alatt a rendezvény nemzetközi szintűvé nőtte ki magát, tavaly már 9 millió személy vett részt 29 országban, ebből 21 uniós tagállam.

A Szomszédok Európai Ünnepének célja, hogy enyhítse a városokban egyre gyakoribb elszigetelődés jelenségét, és segítse a kapcsolatteremtést, illetve a szociális együttműködést. Alkalmat teremt arra, hogy az ugyanazon a környéken élő emberek találkozzanak szomszédaikkal, baráti kapcsolatot építsenek, és megtörjék a városok lakóinak névtelenségét és magányát.

A rendezvényre eddig minden év május utolsó keddjén került sor (az idei kivételesen pénteken lesz). Az önkormányzatok, civil szervezetek vagy akár magánszemélyek lehetőséget kapnak a lakosok széleskörű mozgósítására azáltal, hogy alkalmat teremthetnek egy meghitt légkörű találkozásra és eszmecserére. A lakosokra hárul saját ünnepük megrendezése.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének jegyében a Szomszédok Európai Ünnepe 2010-ben május 28-án lesz.

A szomszédok ünnepének célja túlnő a tömegrendezvény szerepén, a szolidaritás és az emberi interakció igazi szellemét kívánja népszerűsíteni a szomszédságban élő emberek között. Az ünnep pozitív értékeket közvetít: a társadalmi békéhez, illetve az azonos európai közösséghez való tartozás érzését erősíti.

Szomszédok Európai Napja az Ön városában

Amennyiben megtetszett Önnek az ötlet, nyugodtan bekapcsolódhat a mozgalomba. A helyi szintű szervezést bárki magára vállalhatja, önkormányzat, civil szervezet vagy fizikai személy egyaránt.

Ha valaki hivatalosan is szeretne csatlakozni a mozgalomhoz, csak regisztrálnia kell. A regisztráció feljogosítja a Szomszédok Ünnepe brand nevének, illetve a hivatalos népszerűsítő anyagok használatára.

A bejelentkezéshez vagy közvetlenül az ernyőszervezettel, az E.F.L.S.-el kell felvenni a kapcsolatot vagy az Ön országának helyi képviselőjével (Romániából eddig a köv. városok vettek részt: Arad Municípium Önkormányzata - 2009-2010 (Arad), Konstanca Municípium Önkormányzata - 2007-2008, Temesvár Municípium Önkormányzata - 2009). A programhoz való csatlakozáshoz szükséges tagsági díjat fizetni, melynek értéke a település lakosainak számától függ.

Miért érdemes bekapcsolódni?

olyan közpolgári akcióról van szó, ahol a lakosok ugyanazzal a céllal gyűlnek össze.

egy helyre lehet hozni a helyi döntéshozókat (politikusok, lakosok, állami intézmények munkatársai, civil szervezetek képviselői).

olyan eseményről van szó, amelynek nagy a média jelenléte, és lehetőséget teremt arra, hogy a lakosok összegyűljenek, kellemes hangulatú, kikapcsolódásra alkalmas napot töltsenek együtt, illetve megbeszéljék közös gondjaikat, kikapcsolódjanak.

Bekapcsolódási lehetőséget jelent egy széleskörű európai mozgalomba.

Az ernyőszervezet feladata biztosítani a logisztikai segítségnyújtást, az állandó telefonos tanácsadást, népszerűsíteni az eseményt nemzetközi szinten. A bekapcsolódó intézmény célja, hogy népszerűsítse a projektet helyi szinten, hogy erősítse a helyi közösség öntudatát, és részvételre ösztönözzön.

Bővebb információk a Szomszédok Napja című rendezvény honlapján: http://www.european-neighbours-day.eu