AQUA TRANSYLVANIAE - Brüsszelben a székelyföldi borvizek

2009-03-31

Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő a Víz Világnapja alkalmából Aqua Transylvaniae című akciójával az Európai Parlamentben (EP) 2009. március 31-én ismertette és megkóstoltatta a székelyföldi borvizeket.


A képviselő 2500 palackozott kis üvegben 5 féle erdélyi ásványvizet szállíttatott Brüsszelbe, hogy az EP ebédlőjének bejáratánál képviselőtársainak és az adminisztratív személyzetnek osztogatva felhívja a figyelmet erre a jellegzetes székely termékre, az erdélyi vízkultúrára, valamint a régió forrásvidékeinek természeti szépségeire. Sógor Csaba az alkalomra angol nyelvű ismeretterjesztő szórólapot és a székelyföldi forrásokat ábrázoló álló-plakátokat is készíttetett.

A víz jelentősége az elmúlt évszázadok, évezredek során mit sem változott, miközben az emberiség fejlődésére gyakorolt hatása egyre nyilvánvalóbbá vált. Európában Erdély területén található a legtöbb ásványvízforrás (közel 2500), többek között a Ferenc József császár szerint az ásványvizek királynőjének nevezett Borszék forrásnak a lelőhelye is.

- A székely ásványvizeket hagyományos szépségápolási eszköznek és egészséggondozási tényezőnek tekintették. Ma a vízkultúra reneszánszának időszakát éljük - hangsúlyozta Sógor Csaba.

A képviselő kifejtette, hogy Erdélyben, a régióban, a vízhasználat kultúrája, a székelyföldi ásványvizek gyógyító hatása, változatos összetétele és sokoldalú felhasználása évszázadok óta közismert. Rendezvényével azt szeretné elérni, hogy a jelenlevők közül néhányan utazzanak oda, csodálják meg a Székelyföld természeti szépségeit, és élvezzék a helyi spa-kultúra lehetőségeit.

Végezetül néhány statisztikai adatra hívta fel a nagyszámú közönség figyelmét Sógor Csaba. - A Székelyföld évi átlagos fél billió liter ásványvize Románia palackozott ásványvíz előállításának 90 %-át jelenti. Büszkék lehetünk évszázados vízkultúránkra csakúgy, mint mai kincsünkre, folyékony aranyunkra, azaz az ásványvizeinkre.

Fotógaléria

Videó