Együtt ünnepelt minden magyar ajkú képviselő

2009-03-21

Sógor Csaba kezdeményezésére az RMDSZ néppárti európai parlamenti frakciója szervezte az idei márciusi ünnepségeket Strasbourgban. Erdélyi magyar kezdeményezésre tisztelegtek tehát március 10-én, kedden, az 1848-as márciusi események emléke előtt az EP magyar ajkú képviselői, munkatársaik és a nyelvközösséghez tartózó adminisztratív személyzet tagjai is.


Társult hozzájuk a Magyar Köztársaság Európa Tanács melletti állandó képviseletének nagykövete, valamint a csíkszeredai "Borsika" gyermektánc-együttes. Az ünneplők a magyar himnusz és a Gábor Áron rézágyúja című forradalmi dal eléneklése után megkoszorúzták a helyi Petőfi Sándor téren álló, a költő emlékére állított oszlop plakettjét.

Sógor Csaba ünnepi köszöntőjében azt elemezte, Petőfi Sándor, a szabadság és a szerelem költőjének eszméi milyen szorosan összekötnek még ma is bennünket, kései utódokat, bárhol élünk a világban. - Csak akkor vagyunk szabadok, ha embertársunk is az - hangsúlyozta a képviselő. - Vannak egyébként párhuzamos, történelmi mozzanatok, amikor az eszme egy időben érik cselekvéssé, illetve egyazon időben emlékeztet. Minket, ma, például Tibet 50 évvel ezelőtt megélt tragédiája: az ország akkor vesztette el függetlenségét - emlékeztetett Sógor Csaba.

Délben, 13 órakor, a parlament belső terében, Winkler Gyula nyitotta meg az ünnepi megemlékezést. Képviselőtársa, Sógor Csaba, ez alkalommal arra szólította fel az egybegyűlteket, emlékezzenek, majd a magyar szokásoknak megfelelően dallal-tánccal ünnepeljenek együtt az Európai Unió öt különböző országában élő magyar közösségekkel.

A vendéglátó RMDSZ-es képviselők beszédét követően a "Borsika" gyermektánc-együttes műsora következett. A felsőcsíki táncrend bemutatása fergeteges sikert aratott. Az együttes 25 tagjának kiutazását egyébként az RMDSZ EP-képviselőinek anyagi támogatásán kívül a Communitas Alapítvány hozzájárulása tette lehetővé. Végezetül erdélyi borokat kóstolhatott a közönség.

Az esti ünnepi program a strasbourgi Magyar Kulturális Egyesület közreműködését dicséri. A Magyar Misszió nagykövet asszonyának francia nyelvű beszédét követően Sógor Csaba magyarul köszöntötte az 1848-as események emlékének tiszteletére összegyűlt mintegy százfős, nemzetközi közönséget. A képviselő beszédének alapmotívumaként a híd metaforát emelte ki. - Az 1848-os magyar forradalom a püski hídtól a kökösi hídig tartott. Hidakat kellett védeni az emberek ellenében. Õseink az életüket adták a haza megmaradásáért, azért, hogy a hidakon ne jöhessen át az ellenség. Az Európai Unióban a hidaknak más jelentősége van. Ma az uniós hidak - nem véletlenül láthatóak képeik a bankjegyeken - összekötnek bennünket, kultúránkat, az országainkat - érvelt Sógor Csaba.

A képviselő Teller Edét parafrazálva zárta szavait: - Az uniónak nemcsak hősi halottakra, hanem hősi túlélőkre, azaz miránk van szüksége.

A "Borsika" gyermek tánc-együttes előző nap Münchenben vendégszerepelt. Sógor Csaba közvetítésének köszönhetően a németországi magyar közösség is két előadással, hazai dalokkal és tánccal ünnepelhette március 15-ét. A 9 és 19 év közötti lelkes táncosok, énekesek Strasbourgban képzeletbeli utazásra hívták meg az egybegyűlteket: gyímesi, kalotaszegi, széki, vajdaszentiványi, mezőségi, Küküllő-menti és felcsíki táncokat, népdalokat, illetve hangszeres népzenét mutattak be. Teljesítményüket vastapssal jutalmazta a közönség.

Fotógaléria

Videó