Sógor Csaba: 50 millió eurót kértünk a sertéspestis által okozott károk kezelésére

2018-09-27

Elfogadta az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága Sógor Csaba, Deutch Tamás és Erdős Norbert európai parlamenti képviselők azon kezdeményezését, hogy az Európai Unió 2019-ben különítsen el 50 millió eurót az afrikai sertéspestis által okozott károk kezelésére. A képviselők javaslatát szerdán a Költségvetési Bizottság egyhangúlag támogatta, várhatóan a plenáris ülés is megszavazza azt.


Romániában először 2017 júliusában Szatmár megyében regisztrálták a járvány jelenlétét. A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság múlt héten közzétett adatai szerint az afrikai sertéspestis mostanra 13 megyét és 227 települést érint. Főként a keleti és dél-keleti megyéket sújtja a járvány, viszont három partiumi megyében is találtak fertőzött állatokat: Szatmár megyén kívül Biharban és Szilágy megyében is felütötte a fejét a betegség.  A járvány miatt eddig összesen 311.869 sertést pusztítottak el Romániában. 

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő úgy véli, a teljes román gazdaság szempontjából fontos, hogy az EU segítséget nyújtson az országnak a károk enyhítésében, hiszen azon túl, hogy többszázezer sertést kellett elpusztítani az országban, a gazdaságot egészében sújtják ennek következményei. „Képviselőtársaimmal közösen azt kezdeményeztük, hogy az EU különítsen el 50 millió eurót a 2019-es költségvetésében arra a célra, hogy kezelni lehessen az afrikai sertéspestis következtében keletkezett gazdasági károkat. Miután a költségvetési bizottság ezt jóváhagyta, arra számítunk, hogy a plenáris ülésen is gond nélkül átmegy majd a javaslatunk” – tájékoztatott az erdélyi képviselő. Ugyanakkor hangsúlyozta, az RMDSZ egyértelmű álláspontja, hogy a probléma romániai vonatkozásainak kezelésekor nem érdemes politikai pártok közti csatározások témájává tenni a kérdést, hanem hatékony megoldásokra és a további károk megelőzésére van szükség.  

A Költségvetési Bizottság döntését követően október végén fogadja majd el az Európai Parlament plenárisa a 2019. évi uniós költségvetésről szóló parlamenti állásfoglalást. Ezt követően egyeztető tárgyalások kezdődnek a Tanáccsal, melyek várhatóan november végén egy közös álláspont elfogadásával zárulnak majd.