Méltányos Európa nem létezhet hatékony kisebbségvédelem nélkül

2018-09-07

Európában egységes módon kell kezelni a nemzeti kisebbségek védelmét, enélkül lehetetlen megteremteni a méltányos Európa jövőjét – erről beszélt Sógor Csaba az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának vezetőségi ülésén Bécsben.


A találkozó pénteki napján napirendre került a nyugat-balkáni országok EU-s csatlakozásának témája, amely kapcsán Johannes Hahn uniós bővítési biztos úgy fogalmazott: elsősorban biztonságot kell exportálnunk a Nyugat-Balkánnak és ne bizonytalanságot próbáljunk integrálni az EU-ba.

Sógor Csaba az uniós biztos felvetésére reagálva elmondta: mindenki a tagjelölt államok polgárainak lojalitását várja, de többet kellene beszélnünk a polgárok jogairól is, emberi és kisebbségi jogokról egyaránt. „Az Európai Unió jó példával kell elől járjon és garancia kell legyen ezekben a kérdésekben. Egy tisztességes, méltányos Európában senkit nem érhet megkülönböztetés anyanyelve, vallása, etnikai hovatartozása miatt. Tisztességes Európa nem létezik hatékony kisebbségvédelem nélkül” – érvelt az erdélyi képviselő. Ugyanakkor felvetette a koppenhágai dilemmát is, vagyis azt, hogy az EU csupán a csatlakozáskor kéri számon a tagjelölt államokon a kisebbségek jogainak biztosítását.

Az RMDSZ-es képviselő szerint ugyanezt a hibát a nyugat-balkáni bővítés során nem szabad ismételten elkövetni, hiszen csalódás érheti az új tagállamok polgárait is. „Az EU-nak nincs más választása, mint megalkotni egy olyan európai szintű keretszabályozást a kisebbségek védelme érdekében, amely egységesen kötelező minden uniós tagállam számára” – nyomatékosított az erdélyi képviselő.