Beérik az elmúlt évek kisebbségvédelmi munkája

2018-09-04

Jelentős lépésre készül az Európai Parlament a kisebbségek védelme érdekében: kötelező európai keretszabályozás kidolgozását indítaná el. A témában szervezett LIBE-szakbizottsági meghallgatáson Sógor Csaba a romániai helyzetet ismertette és arra figyelmeztetett, hogy jelenleg a tagállamok jóindulatán múlik a kisebbségek védelme az EU-ban.


Olyan jelentés készül az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságban (LIBE), amely minimumszabályok létrehozásához tenné le az alapokat a kisebbségek védelme érdekében. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a készülő jelentés az elmúlt tíz év Európai Parlamentben és Európa Tanácsban folytatott kisebbségvédelmi munkájának eredményeként értelmezhető. Sógor Csaba számos kiegészítő módosító-javaslattal járult hozzá a jelentéstervezethez, a dokumentum minél átfogóbb és részletesebb kidolgozása érdekében. Az európai parlamenti képviselők szeptember 3-án, hétfő délután nyilvános meghallgatáson tárgyalták a jelentés-tervezetet, azzal a céllal, hogy a szakértőket és érdekcsoportokat is bevonják a szakbizottsági munkába.
 
A találkozón Sógor Csaba elmondta, bár a csatlakozáskor az EU ellenőrzi a tagjelölt országokban a kisebbségi jogok helyzetét, csatlakozás után nem történik meg ez a számonkérés. „Az európai nemzeti kisebbségek csapdahelyzetbe kerültek, amelyből nehéz az EU támogatása nélkül kiszabadulniuk” – érvelt az EP-képviselő, aki a Romániában tapasztalható jogsértésekről részletesen beszámolt. Elmondta: a csatlakozás után egymást követő román kormányzatok a nyelvi és kisebbségi jogok végrehajtását opcionálisnak tekintik, számos eszközzel akadályozzák a kisebbségi nyelvű iskolák működését és a magántulajdonok visszaszolgáltatását, belekezdtek a kisebbségi közösség egyházi épületeinek visszaállamosításába, a kisebbségi vezetőket rendszeresen zaklatják a nemzeti szimbólumok használata miatt, a médiában pedig megtűrik a kisebbségekkel szembeni gyűlöletbeszédet.
 
Sógor Csaba szerint szembe kell szállni azzal a gyakorlattal, amely lassan normalizálódni látszik: a tagállamok rendszeresen elmulasztják az Európa Tanács kisebbségvédelemre vonatkozó határozatainak, ajánlásainak végrehajtását. Mint mondta, a kisebbségek alapvető jogait csak akkor lehet érvényesíteni az EU teljes területén, ha egy közös uniós kisebbségvédelmi rendszert építünk ki, saját magas szintű standardokkal, illetve működő ellenőrzési mechanizmussal. „A készülő európai parlamenti jelentés  nagy lépés lehet . Mi azért dolgozunk, hogy ennek a jelentésnek a végső formája rögzítse majd, hogy az európai kisebbségvédelmi keretrendszer felállítása is a minimumszabályok részét kell képezze” – hangsúlyozta a képviselő.  
 
Az EU-ban élő kisebbségekre vonatkozó minimumszabályokról szóló jelentésről szeptemberben szavaz az Európai Parlament LIBE-szakbizottsága, ez a szakbizottsági javaslat pedig még az idei év vége előtt a plénum elé kerül.