Székelyföld számos értéket és kincset őriz még

2018-07-05

A székely hagyományos mesterségeket, a vidékre jellemző tradicionális életformát és építészeti kultúrát ábrázoló fotóválogatást nyitottak meg Strasbourgban. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont tárlatából Sógor Csaba szervezett kiállítást ezen a héten Strasbourgban, az EP-képviselők klubjának parlamenti ülésszakot záró rendezvényén.


Székelyföld számos olyan értéket és kincset őriz még, amelyre Európa legtöbb szegletében csupán a letűnt idők nosztalgiájával emlékeznek” – mondta az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a megnyitón. Sógor Csaba arra bátorította a jelenlévőket, hogy látogassanak el a többségében magyarok lakta Székelyföldre, ahol természetesen a mai kor globalizációs hatását és az Európai Unió dinamizmusát is megtapasztalhatják, de kétségkívül érzékelhetik a vidéki környezet hagyományos életformáját, az ember és természet együttélésének harmóniáját, a népi kultúra erős jelenlétét. „Az EU valóban sokszínű és sikerének titka abban is rejlik, hogy régit és újat egyformán értékesnek tekint, anélkül, hogy egyiket a másik fölé emelné. Ezért is közös a felelősségünk abban, hogy újból és újból megmutassuk évszázados hagyományainkat az egyre változó Európában” – fogalmazott az erdélyi képviselő. 

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Másfél évtized képesszenciája című tárlata az Orbán Balázs nyomdokán elnevezésű dokumentációs fotótáborok képanyagait vonultatja fel. Balázs Ödön, a forrásközpont fotósa, a fotótáborok szervezője válogatta össze a 16 székelyföldi fotós 40 munkájából álló tárlatot. 

A megnyitón Szabó Béla Zoltán magyarországi fotográfus köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a háttérmunkát. Elmondta, ezeknek a fotótáboroknak az a célja, hogy egy-egy időszeletet megörökítsen elsősorban az Udvarhelyszék területén lévő falvakban. „A munkában a másfél évtized alatt több mint félszáz fotográfus vett részt hosszabb-rövidebb ideig, ezalatt 140 faluban dolgoztak. Nagyrészük erdélyi magyar alkotó, de bekapcsolódtak a munkába magyarországi fotográfusok is. A munka különlegessége, hogy ugyanazon területen volt egy tavaszi és egy őszi alkotói periódus, így a paraszti élet legfontosabb mozzanatai kerültek megörökítésre” – magyarázta. Szabó Béla Zoltán hangsúlyozta, hogy a kiállítás képein most még az élő múlttal találkozhatunk. „Ehhez nem kell elmenni egy távoli földrészre, elég csak az Európai Unió területén körülnézni. A mi generációnknak még megadatik, ezt az élő múltat személyesen is megismerhetjük” – mondta a fotográfus. 

A korábbi évekhez hasonlóan a parlamenti ülésszakot záró rendezvényen idén is erdélyi italokat kóstolhattak az európai parlament képviselői, tanácsadói és munkatársai. Sógor Csaba ezúttal a Kárásztelek Pezsgőpincészet nemzetközi szinten díjnyertes pezsgőivel és boraival helyezte fel Erdélyt a minőségi európai termékek térképére.