Egy sikeres polgári kezdeményezés is alátámasztja, hogy az EU-tól várnak megoldásokat a nemzeti kisebbségek

2018-04-17

Az Európai Bizottságnak be kell majd nyújtania azokat a javaslatokat, amelyek a Minority Safepack-ben megjelölt területeken uniós szintű jogszabályok elfogadását célozzák – erről beszélt Sógor Csaba Strasbourgban.


Örömmel szeretném tájékoztatni az Európai Parlamentet, hogy egy nagyon fontos európai polgári kezdeményezés, az Európai Unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek, mintegy 50 millió uniós polgár ügyében összegyűlt a szükséges számú aláírás, sőt a szükséges minimumnál 25 százalékkal több” – mondta hétfői parlamenti felszólalásában az RMDSZ-es EP-képviselő.

Sógor Csaba kifejtette, ennek megfelelően néhány hónap múlva az Európai Bizottság asztalára kerül a Minority SafePack, így ezt követően pedig minden bizonnyal az Európai Parlament is foglalkozhat a kérdéssel.

Szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy a kezdeményezés nyilvántartásba vételének egyik feltétele az volt, hogy annak tárgya ne essen a Bizottság jogszabálykezdeményezési hatáskörén kívül. Így a Bizottságnak a szükséges konzultációkat és vizsgálatokat követően be kell nyújtania majd azokat a javaslatokat, amelyek a megjelölt területeken Uniós szintű jogszabályok elfogadását célozzák” – nyomatékosított.

Az erdélyi képviselő ismételten hangsúlyozta, itt az ideje, hogy az EU foglalkozzon ezzel a kérdéssel, hiszen teljesen nyilvánvaló – egy sikeres polgári kezdeményezés is alátámasztja már – hogy ez egy megoldatlan, a polgárokat foglalkoztató probléma, amely csakis európai keretekben kezelhető, és amelyre az Uniótól várnak választ a nemzeti kisebbségek.