Sógor Csaba szerint következménye kell legyen az Európa Tanács jelentésének

2018-03-01

Következménye kell legyen az Európa Tanács jelentésének, amely a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény romániai alkalmazását értékeli, hiszen nyilvánvaló, hogy egy uniós tagállam durván megsérti a csatlakozáskor vállalt, a kisebbségek védelmére vonatkozó kötelezettségeit – ezt mondta Sógor Csaba szerdán a brüsszeli mini-plenáris ülésen. 


Az RMDSZ-es politikus az alapvető jogok európai uniós helyzetéről szóló 2016. évi jelentés vitája kapcsán és egyperces felszólalásban is napirendre emelte a nemzeti kisebbségek témáját a brüsszeli plénumban. 

Sógor Csaba az alapvető jogok európai uniós helyzetéről szóló vitában bár üdvözölte a tényt, hogy a 2016. évi jelentés - ahogyan azt már a korábbi években is kérték - foglalkozik az Unión belüli nemzeti kisebbségek helyzetével, de nehezményezte, hogy továbbra sincsenek a védelmüket célzó közös uniós standardok. „Mivel a nemzeti kisebbségek védelme tagállami hatáskör, ezért történik meg az, hogy az EU-n belül eltérően alakul, a teljes jogegyenlőségtől a létezés tagadásáig változik a nemzeti kisebbségek helyzete” – mondta.

 „Az Európa Tanács jelentése számos megoldatlan problémát tárt fel a Romániában élő nemzeti kisebbségek jogainak érvényesülésére vonatkozóan” – ezt már egyperces felszólalásában hangsúlyozta az erdélyi képviselő. El