Az audiovizuális tartalmak területi alapú korlátozása ellen érvelt Sógor Csaba

2018-02-06

A polgárok számára sértésként ér fel, amikor egy általuk megvásárolt médiaszolgáltatáshoz, adott esetben egy sportközvetítéshez való hozzáférést a szolgáltató korlátozza a területi geokódolás szerződéses kötelezettségére hivatkozva” – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba a területi alapú tartalomkorlátozásokról szóló rendelet kapcsán, amelyet február 6-án, kedden szavazott meg az Európai Parlament.


Az RMDSZ-es politikus a strasbourgi plénumban úgy fogalmazott: „értékeljük az Európai Bizottság erőfeszítéseit az egységes szerzői jogi piac kialakítása érdekében, de az EU-ban élő 50 millió nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez tartozó polgár számára a jelenlegi rendeletmódosítás nem elegendő”. Sógor Csaba szerint az a tény, hogy uniós polgárok millióinak anyanyelve nem egyezik meg az országuk hivatalos nyelvével, nem foszthatja meg őket attól, hogy az általuk választott nyelven kövessenek egy nemzetközi sporteseményt, ha egyébként előfizetéssel rendelkeznek az adott műsor-szolgáltatóra.

Az erdélyi képviselő a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezésben is szereplő egyik fontos kitételre hívta fel a figyelmet, arra, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásról szóló irányelvet is hozzá kellene igazítani az állampolgárok igényeihez. „A médiatartalmak szabad vételét nem akadályozhatják olyan kereskedelmi megállapodások, amelyek nincsenek tekintettel az egyes tagállamok nyelvi és kulturális sokszínűségére” – érvelt.

Ugyanerre a problémára a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés olyan egységes európai szerzői jog felállítását javasolja, amely az Európai Uniót egyetlen szerzői jogi piacként kezeli. Ez a megoldás eltörölné az EU-ban létező engedélyeztetési határokat, így nem csupán az illető tartalmat szolgáltató tagállam polgárai, hanem akár annak határain túl a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek is hozzáférnének bizonyos médiatartalmakhoz.