Folytatná az EP a kevésbé fejlett uniós országok felzárkóztatását

2017-06-13

A kohéziós politika, illetve a vissza nem térítendő uniós források 2020 utáni fenntartása mellett szólalt fel Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője Strasbourgban.


Az uniós döntéshozó testület által kedden elfogadott, a 2020 utáni kohéziós politika alapelemeiről szóló állásfoglalásában továbbra is támogatná a kevésbé fejlett uniós országok EU általi felzárkóztatását.

Az állásfoglalás határozottan ellenez minden olyan uniós költségvetéshez kapcsolódó tervet, amely leépítené a felzárkóztatási politikával kapcsolatos erőfeszítéseket. Az EP ezért arra kéri az Európai Bizottságot, hogy mihamarabb terjesszen elő egy jogalkotási javaslatot a 2020 utáni kohéziós politikára, hisz a jelenlegi programozási időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy fontos a felzárkóztatási politika korai előkészítése, azért, hogy a konkrét kezdeményezések a régiós helyszíneken időben elindulhassanak.

A szavazást megelőző hétfői vitában Sógor Csaba a felzárkóztatási politika, vagyis az uniós strukturális alapok 2020 utáni folytatása és megerősítése mellett érvelt. Az erdélyi képviselő szerint  az elmúlt évtizedek során a kohéziós politika mára az EU egyik legszélesebb körben elismert szakpolitikájává, és az Európai Unión belüli szolidaritás jelképévé vált, előnyeit pedig egyéb kevésbé versenyképes országok lakói mellett az erdélyi magyarok is megtapasztalják. 

Az EP-képviselő hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kohéziós politika erős és hatékony maradhasson, számos előfeltételt biztosítani kell. Sógor Csaba szerint a gazdasági fejlődés nélkülözhetetlen alapját az infrastrukturális beruházások jelentik, példaként említette, hogy számos uniós országban például a közlekedési hálózat fejlesztése továbbra is létfontosságú kérdés.

Az RMDSZ-es politikus nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek a hitelkihelyezések megerősítését támogatják, ezért amellett érvelt, hogy 2020 után is a vissza nem térítendő támogatásokat kell előnyben részesíteni és biztosítani a kevésbé fejlett országok számára a visszatérítendő hitelek helyett.