Sógor Csaba értékelvű politikát sürget az Európa 2020 stratégiában is

2010-05-21

Az Európai Parlament (EP) májusi plenáris ülésén, Strasbourgban, az Európa 2020 stratégia politikai jelentőségéről kiemelt vita keretében tárgyaltak a képviselők.


A stratégia legfontosabb elemeiként az egységes piac megvalósítását, a fogyasztók és a polgárok érdekeinek védelmét, a regionális politika fejlesztését és az államadósság hosszú távú fenntarthatóságát, valamint a gazdaság élénkítésének szükségességét jelölték meg. A képviselők a stratégia egészének elfogadására vonatkozó állásfoglalásra irányuló indítványról azonban később, a júniusi ülésszak alatt szavaznak. Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő hozzászólásában az Európai Unió egyedülálló értékeinek védelmét szolgáló politikát szorgalmazott. Alább olvasható az erdélyi magyar képviselő hozzászólása:

"Biztos Úr! Azt gondolom, hogy bármilyen európai fejlődésről szóló tervnek vagy stratégiának az kell a vezérgondolata legyen, hogy egy valóban egységes térségként fellépő, az európai polgárok szolgálatában álló Európát építsünk. Az Európa 2020 stratégia gazdasági és szociális dimenziójáról rengeteget beszéltünk. Az Unió azonban ma már sokkal több ennél. Az Unió nem csak érdekközösség, hanem egy értékközösség is, gazdasági ereje, politikai súlya ebből vezethető le. Ha az évtized végére valóban egy sikeresebb és versenyképesebb Európát szeretnénk kialakítani, akkor komolyan oda kell figyelnünk arra, hogy közös értékeinket megfelelőképpen tiszteletben tartsuk, erősítsük őket, érvényt szerezzünk nekik. Oda kell figyelnünk a tagállamok oktatáspolitikájának jobb összehangolására, a regionális egyenlőtlenségek csökkentésére, a bővítési folyamatra vagy az alapvető jogok és a kisebbségek jogainak biztosítására is, hogy csak néhány olyan politikát említsek, mely európai értékekre épül. A gazdasági növekedés és a polgárok életkörülményeinek javulása ilyen értékelvű politikák nélkül elképzelhetetlen."

Az EP plenáris ülésszakának mindenkori záró mozzanata csütörtök délutánonként az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését érintő, az Európai Unió területén kívül eső ügyekről szóló vita. 2010. május 20-án e napirendi pontban a pakisztáni vallásszabadság kérdéséről vitáztak a képviselők,, és megtárgyalták a thaiföldi és burmai helyzetet is. A Burmára vonatkozó közös állásfoglalásra irányuló indítvány egyik kezdeményezője volt Sógor Csaba erdélyi magyar képviselő, aki a pakisztáni vallásszabadság kérdésének kapcsán hallatta hangját:

"Két vitathatatlan ténnyel szembesülünk, ha a pakisztáni helyzetet vizsgáljuk. Az első, hogy Pakisztán kulcsfontosságú stratégiai szereplő a terrorizmus elleni harcban. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az európai polgárok biztonsága ne kerüljön veszélybe. A második, hogy Pakisztánban másként tekintenek a vallási és etnikai kisebbségekre, mint azt Európa és a fejlett liberális demokráciák által vallott értékeknek megfelelve tehetnék. Európa nem hagyhatja szó nélkül, ha más államokban durván megsértik az emberi jogokat. Ezért hangot kell adnunk aggodalmunknak, még akkor is, ha stratégiai partnereinkről van szó. Az Unió úgy léphet fel hitelesen harmadik országokkal szemben, ha területén megnyugtatóan rendezi a vallási és nemzeti kisebbségek problémáit. Egyértelmű kell legyen a világban, hogy az Unió egyik alapértéke az emberi és kisebbségi jogok magas szintű védelme, melyet elsősorban magára nézve tart kötelezőnek. Így kérhetjük számon partnereinken leghatékonyabban e vívmányokat vagy a feléjük vezető út állomásait."