Magyar szecessziós építészet Európában

2015-05-27

A Kárpát-medence területén található magyar szecessziós építészeti örökséggel bíró városok meghatározó épületeit mutatja be Sógor Csaba európai parlamenti képviselő legújabb brüsszeli kiállítása. A Magyar szecessziós építészet Európában című kiállítást 2015. május 26-án nyitották meg az Európai Parlament épületében.



A szecesszió június 7-i világnapja alkalmából kezdeményezett kiállítás célja a Nyugat-Európában máig sok szempontból ismeretlen magyar szecessziós remekművek bemutatása, melyek nem csupán keletkezési idejüket, szellemiségüket, de művészeti színvonalukat tekintve is megegyeznek a belga, francia vagy a német alkotásokkal. A tablókon túl különböző térinstallációk, vetítés és egy épületmakett vezeti be a látogatókat a szecesszió világába, köztük olyan erdélyi városok szecessziós építészetét ismerteti, mint: Nagyvárad, Szatmárnémeti, Arad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely és Csíkszereda. A kiállítás Papp Linda és Zámbó Lilla szakmai felügyeletével, illetve Bagyinszki Zoltán fényképeinek felhasználásával készült.
 
 - A szecesszió nemzetközi napja azokra a magyar értékekre irányítja a figyelmet, melyek napjainkban hat európai országban is fellelhetők– mondta Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő a kiállítás megnyitóján. Hangsúlyozta annak szimbolikus értékék, hogy ebből a hat európai országból, öt ország képviselői - Bocskor Andrea kárpátaljai, Csáky Pál és Nagy József felvidéki, Szájer József magyarországi, illetve Deli Andor vajdasági származású EP-képviselők - jelen voltak ezen az eseményen.  „A magyar építészeti örökség európai örökség, nekünk öt ország magyar képviselőinek pedig az a feladatunk, hogy ezeket a közös értékeket is képviseljük” – fejtette ki Sógor Csaba.




A Szecesszió Kolozsváron című kiadványra hivatkozva az erdélyi képviselő elmondta, a magyar szecesszió a keleti gyökerekhez nyúl vissza: „Huszka József sepsiszentgyörgyi rajztanár egyértelmű megfeleléseket talált a székely kapu mintái, az életfa motívum és az egzotikus keleti művészet között. Az ő elmélete pedig leginkább Lechner Ödön építészetét befolyásolta, aki úttörő volt a magyar szecessziós stílus megteremtésében. Ezen a napon ő rá is emlékeznünk kell.” Sógor Csaba emellett hangsúlyozta: ezek a szecessziós épületek túlélték a II. világháborút és a kommunista rezsim idején is fennmaradtak, néhányuk régi pompájában tündököl, de olyanok is vannak, amelyek mielőbbi felújításra szorulnak. Éppen emiatt ez a kiállítás az európai szinten is értékes magyar szecessziós építészet örökségvédelmének fontosságára is igyekszik felhívni a figyelmet. 

Kiállításunk célja, hogy bemutassuk a kárpát-medencei magyar szecessziós építészeti örökség európai és egyetemes értékét.  Sajnálatos módon a stílus egyre növekvő népszerűsége ellenére is számos magyarországi és határon túli műemlékünk mára teljesen elpusztult vagy régi pompájához képest méltatlan állapotban van. Meggyőződésünk, hogy ezen rendkívüli építészeti értékeink megőrzése és védelme is közös európai feladatunkká kell váljon” – mondta Zámbó Lilla a megnyitó során. 

Papp Linda pedig arra mutatott rá, hogy a Kárpát-medence szecessziós öröksége önmagában méltó bizonyítékként szolgál a századfordulós Magyarország erős európai szerepére, szellemi és technológiai fejlettségére. – Hiszem, hogy a tehetséges magyar fiatalok határokon is átívelő kitartó, lelkiismeretes és értékközpontú munkája ismét és maradandóan felírja a térséget Európa erős, innovatív, művészetileg és történelmi szempontból jelentős térképére – tette hozzá. 



............
Magyar szecessziós építészet Európában

Szervező:Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő (RMDSZ, ENP Képviselőcsoport)
Kurátorok: Papp Linda, Zámbó Lilla
Projekt koordinátor: Papp Linda
Fényképezte: Bagyinszki Zoltán, Papp Linda, Zámbó Lilla
Makett: Szögi Tamás
Installációk, grafika és design: Papp Linda
Szakmai tanácsadó: Brunner Attila, Oniga Erika, Gál Zsófia,
Lektorálta: Maud Wanwalleghem, Parajdi Andrea, Virág István
Közreműködtek még: Berecz István, Babics Anna, Kern Anita, Gyulai Levente, Molnár Noémi, Bukta Anikó, Henter Hunor