Az örmény népirtásra emlékezett az Európai Parlament

2015-04-15

Az örmény népirtás 100. évfordulója alkalmából megbékélésre ösztönzi Törökországot és Örményországot az Európai Parlament. Az április 15-i, brüsszeli mini-plenáris keretében a képviselők tisztelettel adóztak az Oszmán Birodalomban népirtás áldozatául esett másfél millió, ártatlan örmény emléke előtt és állásfoglalásban sürgetik a két nép közti tényleges megbékélést.


- Láthatjuk, hogy a történelem sötét eseményei még ma, száz év múltán is milyen hatást fejtenek ki. Éppen ezért tartom fontosnak azt, hogy tanuljuk meg kimondani a dolgokat, nevén nevezni a múlt eseményeit, hiszen ez mindig magában hordozza az újrakezdés lehetőségét – fogalmazott Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a témában tartott parlamenti vita során. Az RMDSZ-es politikus arra is kitért, hogy nem azért emlékezünk meg az örmény népirtásról, hogy bántsuk török barátainkat, hanem azért, hogy ami megtörtént az örmény néppel az 1915-öt követő években, az ne történhessen meg más közösségekkel 2015-ben és az előttünk álló időszakban.

Az Európai Parlament jó irányba tett lépésnek tartja Törökország köztársasági elnökének Recep Tayyip Erdoğan-nak és Törökország miniszterelnökének, Ahmet Davutoğlu-nak azon nyilatkozataikat, melyekben elismerték az Oszmán Birodalomban élő örmények ellen elkövetett kegyetlenségeket. A testület állásfoglalása továbbá felkéri Törökországot arra, hogy teljesítse az örmény kulturális örökség védelmére irányuló kötelezettségeit, rendezze kapcsolatait többek között a múlt elismerése mellett a határ megnyitásával, különös tekintettel a gazdasági és a határokon átnyúló együttműködésekre.

Sógor Csaba ehhez kapcsolódóan kihangsúlyozta: senki nem a török népet szeretné megsérteni a népirtás elismerésével. „Tudatában vagyunk annak, hogy a modern török állam megteremtésének jelentősége óriási, ám nem tehetünk úgy, mintha bizonyos dolgok nem történtek volna meg” – mondta az erdélyi képviselő a parlamenti vitában.