Toledóban tartott elnökségi ülést az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja

2015-03-06

Kétnapos elnökségi ülést tartott a spanyolországi Toledóban az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja (ENP). Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának március 5-6. között szervezett vezetőségi találkozóján az Európai Unió Digitális Gazdaság Programja, illetve az EU-n belüli és határain kívüli terrorizmus elleni harc témaköre szerepelt napirenden.



Sógor Csaba erdélyi EP-képviselő, az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügy bizottságának tagjaként a terrorizmus elleni harc kérdéskörének vitájában vett részt, melynek során az ENP bemutatta a terrorizmus megfékezését célzó hosszútávú stratégiai ütemtervét. A találkozón elhangzott, hogy Európát sokkolták az utóbbi időszakban tapasztalt párizsi és koppenhágai terrorista-merényletek, amely támadások egyes értelmezések szerint az európai értékek, a demokrácia és az alapvető szabadságjogok, valamint az európai életszemlélet elleni lázadásokként foghatók fel. Az Európai Néppárt stratégiai terve éppen azt hangsúlyozza, hogy minden rendelkezésre álló törvényes eszközt fel kell használni annak érdekében, hogy megvédhessük értékeinket.

Az Európai Uniónak szüksége lenne a konfliktus-övezetekre vonatkozóan egy jobban definiált fejlesztési stratégiára, amely nagyobb hangsúlyt fektet az oktatásra, ez adja ugyanis a megelőzés egyik alapját – véli Sógor Csaba.  Az RMDSZ-es képviselő azt hangsúlyozta Toledóban, hogy az EU-nak a jövőben ezen a területen is olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek  elsősorban a megelőzést segítik. – Miért csak akkor akarjuk megállítani a tüzet, ha már félig leégett a ház? Miért félünk egyes problémáktól?– tette fel ezeket a kérdéseket az erdélyi politikus. 

Sógor Csaba szerint akár az iszlám radikalizmusról, az utóbbi időszak terrorista-merényleteiről, a bevándorlókról és menekültekről vagy éppen a nemzeti kisebbségekről beszélünk - hiszen azt is látni kell, hogy az őshonos kisebbségek helyzete sem megoldott minden tagállamban - preventív stratégiákban kellene gondolkodnunk.  – Ne csupán akkor foglalkozzunk ezekkel a témákkal, ha már aggasztó méreteket ölt a bevándorlók, illetve a terrorcselekmények kapcsán az Iszlám Államhoz csatlakozó európai fiatalok száma vagy éppen valamely tagállamban elmérgesedik a többség és kisebbség viszonya. Európának szüksége volt és van egy roma stratégiára, ehhez hasonlóan azonban további stratégiák kellenének a terrorizmus-elleni harcra és a bevándorlókra vonatkozóan, valamint a hagyományos nemzeti kisebbségek védelmében is – hangsúlyozta Sógor Csaba.