Az őshonos kisebbségek témájában szervez meghallgatást jövőre az Európai Néppárt

2014-12-11

Hosszú évek közös munkájának eredménye, hogy jövő évben az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozik majd az Európai Néppárt – mondta Sógor Csaba EP-képviselő az EPP döntése után, aki szerint szükség volt az RMDSZ, a Fidesz-KDNP és a szlovákiai MKP-s képviselők többéves együttműködésére ahhoz, hogy jövőre olyan szakmai meghallgatást szervezzen a legnagyobb európai parlamenti képviselőcsoport, amely kiemelt témaként foglalkozik az őshonos kisebbségek helyzetével.


Az RMDSZ-es politikus az Európai Néppárt keddi munkaülésén a napirendhez kapcsolódóan egyedüliként ismertette az őshonos kisebbségek helyzetét és képviselőtársainak nevében is megvédte a téma kapcsán évek óta hangoztatott közös álláspontot. A néppárti kollégák részéről nem volt ellenvetés a kérdés megvitatásakor, látszólagosan mindenki beleegyezését adta, hogy jövő évben terítékre kerüljön a kisebbségi téma is.

Sógor Csaba beszédében elmondta, a határon túli magyar közösségek számára is nagy öröm, hogy az Európai Néppárt napirendjére is felkerült az őshonos kisebbségek ügye, miután erről az EPP bukaresti kongresszusán is határozatot hozott. Az RMDSZ-es politikus emlékeztetett, hogy az EU állampolgárainak több mint 10%-a kisebbségi közösséghez tartozik. „Ezek a közösségek évszázadok óta élnek az EU különböző tagállamaiban, sajátos nyelvi, kulturális és vallási értékeket képviselve” – magyarázta Sógor Csaba. Az EP-képviselő elmondta, sajnálatos módon az európai jogszabályokban még pontos definíciója sincs a hagyományos kisebbségeknek, konkrét uniós kisebbségvédelmi intézkedésekről nem is beszélve.

-A Lisszaboni Szerződés egy jelentős előrelépést jelent ezen a területen. A dokumentum második cikkelye kijelenti, hogy az Európai Unió az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartásán is alapul, míg az Európai Unió Alapjogi Chartája kifejezetten tiltja a megkülönböztetést a nemzeti kisebbséghez tartozás alapján – emlékeztetett a képviselő.  Sógor Csaba sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EU eddig nem használta ki ezeket az új rendelkezéseket, és nem dolgozott ki olyan gyakorlati intézkedéseket, amelyek az őshonos kisebbségek számára tényleges esélyegyenlőséget biztosítanak az élet minden területén.  Az erdélyi képviselő elmondta: a kisebbségek sokszor akadályokba ütköznek olyan területeken, mint az igazságszolgáltatás, az egészségügy és az oktatás, és sok esetben olyan alapvető jogaik sérülnek, mint például a tulajdonhoz való jog. - Ez a meghallgatás erősíteni fogja az EPP által képviselt értékeket és remélhetőleg előreviszi az őshonos kisebbségek ügyét – összegzett Sógor Csaba felszólalásában.