Európa 2020: Az EP erősebb kontrollt kér a Bizottságtól a tagállamok intézkedései fölött

2014-10-22

Azonnali jelentéstételt sürget az Európai Parlament az Európa 2020 stratégia tagállami eredményeiről. Az európai parlamenti képviselők október 22-én, szerdán elfogadták a gazdasági szakbizottság saját kezdeményezésű jelentését a gazdaságpolitikai intézkedésekre vonatkozó Európai szemeszterről, amely megállapítja, hogy számos területen nem teljesülnek megfelelően azok a kötelezettségvállalások, amelyeket az Európa 2020 stratégia elfogadása által a tagállamok vállaltak.


Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az állásfoglalás kapcsán elmondta, az uniós tagállamok mindegyike elkötelezte magát az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott célkitűzések teljesítése mellett, azonban csak akkor haladhat  a végrehajtás a kívánt mértékben, ha az Európai Bizottság nyomon is követi a tagállami felvállalásokat. – Az Európai Unió létrehozta az ún. európai szemesztert, amely a tagállamok gazdaságpolitikai intézkedéseit összegzi, ciklusokban felülvizsgálja, illetve ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok számára, így segítve elő, hogy a célkitűzések 2020-ig megfelelő ütemben teljesüljenek – magyarázta Sógor Csaba.

Az RMDSZ-es politikus elmondta, az Európai Parlament szerdán elfogadott jelentése számos területen kifogásolja a tagállamok eddigi munkáját. Az Európai Parlament többek között felhívja a Bizottságot arra, hogy a jövőben minden tagállam számára adjon ki a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos országspecifikus ajánlásokat, a tagállamok pedig léptessenek életbe egyedi társadalmi integrációs és megkülönböztetésellenes intézkedéseket a szegénység csökkentése érdekében.

A jelentésből hiányzott egy olyan fejezet, amely az erdélyi magyar közösség számára is komoly kihívást és megoldatlan problémát jelent. Sógor Csaba módosító indítványt nyújtott be és a végső dokumentumba be is került az a javaslat, hogy a tagállamokon a romák integrációját célzó intézkedéseket is számon kell kérni. Az EP-képviselő szerint hosszú távú célzott és integrált intézkedésekre van szükség a roma közösségek szociális és gazdasági marginalizálódásának csökkentésére. - Elő kell segítenünk a romák munkaerőpiacra való bekerülését, illetve növelnünk kell a gyerekek iskolázottsági szintjét, emiatt konkrét programok szükségesek a jelenleg tapasztalható korai iskolaelhagyások csökkentése céljából – fogalmazott Sógor Csaba módosító indítványában.