Cselekvést sürget az EP a fiatalok foglalkoztatásának növelése érdekében

2014-07-17

Az EU egészét tekintve 23%-os szintet ért el a fiatalok munkanélküliségi rátája, egyes tagállamokban pedig a 16-25 év közöttiek körében tapasztalható munkanélküliség aránya az 50%-ot is meghaladja. Az Európai Parlament által július 17-én, csütörtökön elfogadott, a fiatalok munkanélküliségével foglalkozó állásfoglalás azt állapítja meg, hogy a fiatalok körében ilyen mértékű munkanélküliség még nem volt az Európai Unióban, a helyzet megoldása érdekében pedig európai és tagállami intézkedésekre van szükség.


Az állásfoglalás megállapítja, hogy az Európai Unióban az egyenlőtlenségek egyik fő kiváltó oka a munkanélküliség, és arra figyelmeztet, hogy az EU-ban csak akkor lehet fenntartható gazdasági növekedés, ha csökkennek az egyenlőtlenségek, ezt pedig a munkanélküliség, és különösen a fiatalokat érintő munkanélküliség csökkentésével és a szegénység enyhítésével kell kezdeni.

A dokumentum sürgeti a tagállamokat, hogy hajtsanak végre határozott intézkedéseket a fiatalok foglalkoztatásának növelése érdekében. Az Európai Parlament arra hívja fel a figyelmet, hogy a tagállamok az Európai Szociális Alapot és az ERASMUS+-t is használják fel szélesebb körű ifjúsági projektek finanszírozására, különösen a fiatalok vállalkozói kedve, illetve a fiatalokat sújtó szegénység és társadalmi kirekesztés terén.

 - A fiatalok mai problémái éreztetni fogják hatásukat az elkövetkező évek demográfiai folyamataiban. Az EU csak ösztönözni, támogatni és segíteni tudja a folyamatokat, de a fiatalok foglalkoztatási helyzetét a tagállami hatóságok nélkül nem fogja tudni megváltoztatni – hangsúlyozta a szavazást követően Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő.

Az Európai Parlament által elfogadott dokumentum megállapítja, hogy Európának olyan környezetet kell kialakítania, amely kedvező a kis- és középvállalkozások számára, mivel 2012-ben az összes európai munkahely 66,5%-át a kkv-k biztosították. Sógor Csaba szavazatmagyarázata során hangsúlyozta: az európai gazdasági élet motorjai valóban a kis- és középvállalkozások, ma pedig egy nagyfokú és általános bürokráciacsökkentés lenne a legnagyobb segítség, amelyet a tagállamok adhatnának ezeknek a gazdasági társaságoknak, amelyek így egyszerűbben, a szabályokat betartva alkalmazhatnának fiatal munkaerőt.