A nemzeti kisebbségek védelme az Európai Néppárt 2014-2019-es prioritásai között

2014-06-18

Az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak biztosítását is prioritásai közé sorolta az Európai Néppárt parlamenti csoportja a 2014-2019 közti időszakra vonatkozó stratégiai tervezés során. Az EP legnagyobb képviselőcsoportjának tagjai június 16-19. között tanulmányi napokat tartanak Portugáliában, amelyen az RMDSZ EP-képviselői is részt vesznek.


-Winkler Gyula kollégámmal és több európai parlamenti képviselővel közösen kértük, hogy abból a stratégiai tervből se hiányozzon az őshonos nemzeti kisebbségek jogegyenlőségének biztosításáról szóló fejezet, amelyet az Európai Néppárt az elkövetkezendő öt évre dolgoz ki – mondta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.

Az RMDSZ EP-képviselője a téma kapcsán szervezett panelbeszélgetésen arra emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt a 2009-es bonni kongresszusán elfogadott egy politikai határozatot, amely kimondja, hogy a nemzeti kisebbségek nyelve és kultúrája közös európai érték, megőrzésük érdekében pedig elő kell segíteni a kisebbségvédelem területén meglévő legjobb eljárások terjesztését. Sógor Csaba mindemellett utalt az Európai Néppárt 2012-es bukaresti kongresszusán, az athéni alapprogram megújításaként elfogadott néppárti dokumentumra is, amely szintén védelmébe veszi az európai őshonos kisebbségeket.

-Európának és az Európai Unióban politikai szerepet vállaló csoportoknak számos kihívással kell szembenézniük az előttünk álló időszakban. Az Európai Néppárt a gazdaság növekedését, az újraiparosítás elősegítését, új munkahelyek teremtését, a biztonságos digitális piac kialakítását, a migrációs problémákat vagy éppen a nők esélyegyenlőségét mind prioritásként nevezi meg. Mi arra kértük az Európai Néppártot, hogy mindezek mellett a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos intézkedésekről, helyzetük megnyugtató rendezéséről se feledkezzen meg – magyarázta Sógor Csaba.