Felavatták Esterházy János egész alakos bronzszobrát

2013-05-16

Felavatták Esterházy János egész alakos bronzszobrát szerdán Budapest XII. kerületében, a Gesztenyés kertben, ahol Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is részt vett.


Esterházy János (1901–1957) a két világháború közötti időszakban, majd a második világháború idején következetesen küzdött a szlovákiai magyarok megmaradásáért és jogaiért. A második világháborúban a szlovák parlament egyetlen magyar képviselőjeként 1942. május 15-én nem szavazta meg a szlovák állam törvényhozásában a zsidók deportálását. Ennek ellenére a háború után háborús bűnösnek nyilvánították, és halálra ítélték. Később az ítéletet életfogytiglani börtönre változtatták. 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg.

Sógor Csaba korábban az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén, gróf Esterházy János tevékenységének állított emléket. Az erdélyi magyar képviselő napirenden kívüli felszólalásában méltatta az akkor 110 éve született felvidéki magyar politikus tevékenységét. A felszólalásról készült felvételt az alábbi linken érhetik el: http://www.sogorcsaba.eu/media/?l=hu&m=6&sm=34&id=107