A nők és a férfiak közötti egyenlőségről vitázott az Európai Parlament

2014-03-11

A nők és a férfiak közötti egyenlőség problémájának megoldásához családpolitikai intézkedésekre is szükség van - ezt hangsúlyozta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő abban a parlamenti vitában, amelyre március 10-én Ines Cristina Zuber portugál képviselő-asszony jelentése kapcsán került az Európai Parlamentben.


Sógor Csaba szerint a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének problémája számos kérdést felvet, több szempontból elemezhető. - Rendkívül fontos, hogy  érvényesüljön az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv, hiszen a statisztikai adatok rendre alátámasztják ennek a súlyos diszkriminatív helyzetnek a meglétét – fogalmazott a romániai magyar EP-képviselő. Sógor Csaba a vitában kihangsúlyozta, elő kell segíteni a nők döntéshozatalban való fokozottabb részvételének lehetőségét, mert a nők arányának növekedése a különböző testületekben jótékony hatással lenne a döntésekre.  - Minden kérdésben szükség van arra a megközelítésmódra, amely inkább a hölgykollégáinkra jellemző – mutatott rá a képviselő, aki szerint családpolitikai intézkedésekre van szükség a problémakör kezeléséhez.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a nők gyermekvállalása, a gyermekek száma kevésbé függjön a család gazdasági helyzetétől. Ne gazdasági döntés legyen az, hogy hány gyermeket és mikor vállal egy család. Ugyanakkor elő kell segítenünk, hogy a hölgyek ésszerű kompromisszumokat köthessenek a gyermeknevelés és a karrierépítés között. Ezen a téren pedig sok még a tennivaló” – fejtette ki Sógor Csaba.