A krími helyzet békés megoldását szorgalmazza az EP

2014-03-13

Állásfoglalásban szólítja fel az Európai Parlament Oroszországot a jelenlegi krími helyzet békés megoldására és a nemzetközi jog elveinek, illetve a nemzetközi jogi kötelezettségek maradéktalan tiszteletben tartására.  Az indítványt, amely a kisebbségek jogaiért is kiáll, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is támogatta szavazatával.


Az Európai Parlament állásfoglalása elítéli az orosz agressziót és kiáll Ukrajna területi integritása, egysége, szuverenitása és függetlensége mellett. A dokumentum kimondja, hogy az EU-nak és tagállamainak egységes álláspontot kell képviselniük Oroszországgal szemben, és támogatniuk kell Ukrajna jogát ahhoz, hogy meghatározza saját jövőjét.

-Amennyiben a következő napokban nem történik valami nagy és váratlan fordulat, akkor a hétvégi népszavazás eredményeire és az oroszok védelmére hivatkozva a Krím-félszigetet  annektálni fogja az Orosz Föderáció –fejtette ki Sógor Csaba az állásfoglalás kapcsán a március 13-i strasbourgi plenáris ülésen. Az EP-képviselő hangsúlyozta: elemezni kell azokat az okokat, amelyek ebbe a helyzetbe hozták Oroszországot, Ukrajnát és az Európai Uniót.

Vajon kezelhette volna másképp az EU ezt a helyzetet? – tette fel a kérdést az RMDSZ politikusa, aki szerint az Európai Uniónak azon is el kell gondolkodnia, hogy vajon jogosan érzik-e hátrányos helyzetben magukat az orosz nemzetiségűek ebben az új Ukrajnában. Sógor Csaba rámutatott: még számos olyan kisebbség létezik, amelyek létezését nem ismeri el sem a régi, sem pedig az új ukrán kormány.

Sógor Csaba szerint a Krím-félsziget ügyében nem tehet mást az EU, mint a jelenlegi helyzetből megpróbálja kihozni a legtöbbet.  Az EP-képviselő azonban úgy véli, hogy ez a helyzet tanulsággal szolgál az Európai Uniónak, a jövőbeni döntéseket a kisebbségi ügyek terén is befolyásolni fogja.